Mannen döms för grov stöld och försök till grov stöld. Tingsrätten har konstaterat att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 22-åringen, "tillsammans och i samförstånd med annan", stal föremålen.

Rätten konstaterar att gärningarna bedöms som grova.

Åklagaren hade begärt maxstraffet sex års fängelse bland annat för att hon menade att stölden hade "föregåtts av betydande planering och därvid varit förenade med särskild förslagenhet".

Tingsrätten håller dock inte med om att brottet var riktigt så välplanerat. För detta talar följande, menar rätten:

Inga specialverktyg användes, utan en vanlig slägga. 22-åringen använde ingen särskild maskering. Han hade en vanlig väska för att stoppa regalierna i. Och: "Visserligen hade cyklar ställts ut och en båt stulits för att underlätta flykten, men det har inte framkommit att några andra förberedelser vidtagits." skriver rätten i sin dom.

"Att föremålen återlämnats talar också starkt för [22-åringens] uppgift om att det inte fanns någon plan för hur föremålen skulle avyttras. Tingsrätten finner inte att vad som framkommit om planeringen är av sådan art att det talar i straffskärpande riktning."

Det var den 31 juli 2018 som gärningsmän försvann med Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier från tidigt 1600-tal, som i hundratals år funnits i Strängnäs domkyrka.

Polisen kunde direkt säkra blodspår på brottsplatsen och en dna-träff ledde till en ung man från Åkersberga. Han greps efter sex veckor och har suttit häktad sedan den 14 september, misstänkt för den grova stölden.

Rättegången inleddes den 30 januari och 22-åringen nekade in i det sista. Först när stöldgodset återfanns – med hans dna – valde han att erkänna. Det var på rättegångens allra sista dag, den 15 februari.

Kammaråklagare Reena Devgun menade i sin slutplädering att brotten var "av särskilt hänsynslös art då de inneburit ett angrepp mot en för allmänheten viktig institution som måste hållas tillgänglig och således lämnas obevakad".

Hon yrkade i sin slutplädering på max hälften är rimligt.

Strängnäs domkyrkoförsamling, som äger regalierna, kommenterar domen i ett pressmeddelande:

– Vi gläds åt att regalierna är återfunna och att de kommer att kunna återställas till ett skick som är nära det som var innan stölden, säger domprost Christofer Lundgren och fortsätter:

– Vi har, i tät dialog med länsstyrelsen, kommit fram till den gemensamma inriktningen att föremålen ska återföras till Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som är en del av det gemensamma svenska kulturarvet, kommer att göras tillgängliga för allmänheten så snart det är möjligt.

Församlingen konstaterar att det kommer att dröja flera månader, i väntan på fortsatt utredning av stölden och sedan jobb av konservator.

Tidningen söker Reena Devgun och Johan Eriksson för kommentarer.

Artikeln uppdateras.

[custom-embed script="PGRpdiBjbGFzcz0ic2NyYmJsLWVtYmVkIiBkYXRhLXNyYz0iL2V2ZW50LzI4NTU5MjIvMzAwMjkiPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0PihmdW5jdGlvbihkLCBzLCBpZCkge3ZhciBqcyxpanM9ZC5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShzKVswXTtpZihkLmdldEVsZW1lbnRCeUlkKGlkKSlyZXR1cm47anM9ZC5jcmVhdGVFbGVtZW50KHMpO2pzLmlkPWlkO2pzLnNyYz0iLy9lbWJlZC5zY3JpYmJsZWxpdmUuY29tL3dpZGdldHMvZW1iZWQuanMiO2lqcy5wYXJlbnROb2RlLmluc2VydEJlZm9yZShqcywgaWpzKTt9KGRvY3VtZW50LCAnc2NyaXB0JywgJ3NjcmJibC1qcycpKTs8L3NjcmlwdD4="]