• Foto:
  • Lisa Sannervik. Foto:
1/

Dotter och 18-åring greps på Arlanda

Arboga/Eskilstuna

Den 41-åriga kvinnan som figurerat i utredningen av mordet på en 68-årig man och mordförsöket på hans 63-åriga hustru greps på Arlanda på tisdagen. Kvinnan är dotter till paret och misstänks tillsammans med en 18-årig man ligga bakom brotten. 

41-åringen är samma kvinna som tidigare i sommar utreddes för sexbrott mot två flyktingpojkar. 18-åringen figurerar även i utredningen om grov misshandel av samma pojkar.

Kvinnan greps på Arlanda på tisdagseftermiddagen och mannen en bit därifrån efter att ha varit anhållna i sin frånvaro. Mannen hade släppt av kvinnan vid flygplatsen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var målet att ta sig till Thailand. Kvinnan och mannen misstänkts nu för mord och försök till mord i Arboga den 3 augusti 2016.

Var de på väg att lämna landet?

– Ja, svarar Lisa Sannervik, presstalesperson hos polisen.

Enligt polisen kunde gripandet ske odramatiskt.

Det var klockan 23.10 på onsdagskvällen den 3 augusti som polisen larmades till sommarstugan utanför Arboga. När polisen kom till platsen hittade de en död man och en skadad kvinna. De drabbade personerna visade sig vara ett gift par – en 68-årig man och en 63-årig kvinna hemmahörande i Eskilstuna.

Den skadade kvinnan fördes till sjukhus där hon fick vård för bland annat skärsår i ansiktet. Hon skall också ha tappat någon tand i samband med att hon utsatts för våld.

Dagen därpå, den 4 augusti, anhölls den 63-åriga kvinnan misstänkt för mord på sin 68-årige make, men hon avfördes senare som misstänkt.

Vid 12.30-tiden på tisdagen greps i stället en 41-årig kvinna och en 18-årig man boende i Eskilstuna.

Kvinnan är dotter till paret och ska enligt uppgift haft en dålig relation till dem.

Den 41-åriga kvinnan är samma person som tidigare i sommar figurerade i den uppmärksammade utredningen om sexuellt utnyttjande av två flyktingpojkar som Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning rapporterade om tidigare i sommar.

Tonårspojkarna berättade att de tvingats ha sex med kvinnan inledde polisen en förundersökning där kvinnan utreddes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning men förundersökningen lades ner redan efter två veckor.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren har den 18-åring som nu misstänks för Arbogamordet bott hos 41-åringen den senaste tiden och enligt vad tidningen erfar ska han vara intressant för utredningen av den grova misshandeln i Råbergstorp i Eskilstuna den 10 juli i år. Då knivhöggs och misshandlades samma två flyktingpojkar som uppger sig ha utsatts för sexuellt utnyttjande av den 41-åriga kvinnan.

Advokat Lars Jähresten har utsetts till försvarare för den nu gripne mannen. Han vill dock inte ge några kommentarer.

– Jag har ingenting att säga i dag. Du får återkomma senare. Jag kan faktiskt varken bekräfta eller dementera något, säger han.

Advokat Amanda Hikes har förordnats till försvarare åt 41-åringen.

Har du hunnit träffa din klient?
– Jag har i nuläget inga kommentarer över huvud taget, säger hon.

Förundersökningarna gällande mord och mordförsök kommer nu att fortsätta i syfte att säkra bevis, enligt polisen.

Polisen har sedan mordet och mordförsöket haft en särskild utredningsorganisation på ett tjugotal poliser, som har arbetat intensivt med utredningen.

Advokat Thomas Carlstedt, målsägandebiträde för den skadade 63-åriga kvinnan, fick beskedet om att två misstänkta gripits för mordet på hennes make och mordförsöket på kvinnan genom media.

Under tisdagseftermiddagen var han i kontakt med sin klient:
– Hon känner naturligtvis en lättnad över att två misstänkta gripits, men vill i övrigt inte kommentera situationen, säger Carlstedt.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus, under bevakning.
– Jag vet inte hur och om skyddsbehovet förändras genom det här gripandena, men det kommer jag säkert få besked om senare, fortsätter Carlstedt, och tillägger att mordhistorian inte liknar något annat han varit med om:

– Det är en komplex historia, slutar Thomas Carlstedt.

I augusti förra året hittades 41-åringens äkta hälft drunknad i vattnet utanför samma sommarstuga som Eskilstunaparet mördades och misshandlades. Utredningen kring dödsfallet visade att 41-åringen dröjde 12 timmar med att anmäla sin äkta hälft försvunnen och att det tecknades en livförsäkring strax innan.

– En av de märkligaste historier jag varit med om i mitt yrkesliv, säger Lars Rogenfelt, numera pensionerad polis, som höll i utredningen om drunkningen, till Vestmanlands läns tidning, VLT.

Drunkningen kom att rubriceras som en olycka men det beslutet har överklagats av ett försäkringsbolag. Enligt uppgifter till VLT tittar nu polisen närmare på det dödsfallet också.