Det är en myt att drycken måste serveras varm, även om jag gärna dricker sake lite småljummen en ruggig dag, men kanske ännu hellre riktigt svalt en het dag.
Lite nonchalant brukar sake kallas risvin, vilket egentligen är helt fel. Det tillverkas nämligen inte alls som vin, utan bryggs snarare med metoder som påminner om öltillverkning. Alkoholhalten ligger på runt 15 procent.
Det finns en mängd olika typer av sake, oftast är det sötman som skiljer dem åt. Det är vanligt att inleda en måltid med torrare dryck för att sedan övergå till sötare varianter.
Själva ordet betyder egentligen alkoholdryck, det japanska ordet för risvin är nihonshu, men när drycken skulle erövra västvärlden ansågs det för svårt att uttala. Och ändå säger så många av oss fel. Det uttalas nämligen sacke som i backe, utan betoning på e. Det är dags att vi lär oss både uttala och dricka sake. Som i backe.
Mia Gahne/TT