Ännu ligger svenskarna efter när det kommer till att handla mat på nätet. I världen är sydkoreaner de som handlar mest mat på nätet. Där tar e-handel av mat nästan 20 procent av hela livsmedelsförsäljningen, medan siffran i Sverige ligger på endast 1,6 procent. Utbudet och intresset ökar, inte minst i Eskilstuna.

Svensk Digital Handel siar i dag om att den digitala mathandeln kommer att växa med 25 procent bara under 2019. I Eskilstuna har Ica Stenby haft e-handel i fyra år och handlaren Leif Larsson tror att butikerna kommer att halvera sin säljyta i framtiden då det behövs lager för e-handeln.

– Vi dubblar vår omsättning varje månad så vi måste ha utrymme för alla kassarna i en speciell kyl, säger han och fortsätter:

Artikelbild

Hittills är färdiga matkassar den mest populära produkten på City Gross Eskilstunas e-handel.

– Den färdiga matkassen står still nu, och den kan komma att försvinna om några år eftersom kunder nu kan välja sina egna varor utifrån recept. Man handlar ju ganska lika varje vecka.

City Gross i Eskilstuna har nu tagit tillfället i akt: Sedan årsskiftet har de också öppnat sin e-handel. Kedjan blir därmed den fjärde aktören i Eskilstuna, efter Ica, Willy’s och Coop, att erbjuda kunder att välja sina matvaror på webben och beställa en hemleverans eller hämta dem färdigpackade i butik.

– Vi har bara varit igång ett par veckor, då vi smygstartade utan reklam precis före jul. Hittills har vi haft några hundra personer som testat på att e-handla, säger Carina Palm, butikschef på City Gross Eskilstuna.

Hittills har de allra flesta kunder valt att hämta färdiga matkassar på City Gross. Men vissa kunder har också valt sina varor i lösplock.

Artikelbild

Carina Palm är butikschef på City Gross Eskilstuna som nyss startat sin e-handel. Hon säger: "Vi har bara varit igång ett par få veckor, då vi smygstartade utan reklam precis innan jul. Hittills har vi haft några hundra personer som testat på att e-handla."

– I Eskilstuna har vi nu fått helt nya kunder men också ett antal som tidigare åkt till City Gross i Västerås men som nu kan hämta maten här, säger Carina Palm.

Anna Post är forskare i hållbar livsmedelskonsumtion vid Göteborgs Universitet och menar att kunder väljer att handla på nätet för att få tid till annat.

Artikelbild

City Gross Eskilstuna har nu erbjudit e-handel i några veckor. Matkartongerna kommer varje dag från Stockholm och kunder kan hämta sina varor eller få hemleverans under kvällen.

– Ett köp i e-butik tar i snitt inte mer än 10 minuter. Dess­utom kan du handla på en tid som passar dig bäst, säger hon.

Med e-handel får familjer bättre organisation av matinköpet och kan undvika felköp genom att titta i kylskåpet och involvera flera personer.

– På så vis blir det ett bättre inköp. Men man måste vänta på maten till nästa dag och det kan vara dyrare.

Hon är övertygad om att e-handel av mat är här för att stanna.

– I dag är det främst barn­familjer som handlar på internet men samtidigt handlar de större volymer så de gör ett större avtryck i försäljningssiffrorna. Även ensam- och parhushåll, speciellt yngre personer, handlar på webben.

För att det ska bli fler e-handelskunder måste vissa förbättringar ske.

– Många butiker är i dag knappast lönsamma och det är fortfarande svårt att handla mat på nätet om du bor på landsbygden eller på mindre orter.

Sammantaget tror hon på att vi snart handlar på ett helt annat sätt.

– Våra butiker kommer att finnas kvar, men vissa varor kommer vi att vilja få hemkörda medan andra kommer vi att välja själva på plats, säger hon och fortsätter:

– Men att handla är också socialt. För många äldre kan inköpen vara dagens höjdpunkt, det kan inte e-butiken konkurrera med.

Malin Henriksson är forskare vid väg- och transportforskningsinstitutet och har forskat om miljöeffekten av e-handel av mat.

– Det finns en stor potential för e-handeln att vara energi­effektiv. Man får ett stort kundunderlag så det är enklare att planera sina slingor för att slippa många stopp och köra runt för långt.

Men i dag är kunderna ännu för få för att butikerna ska effektivisera sina slingor. Dessutom fortsätter svenskar att köra bil trots att de handlat på nätet.

– Folk har långt till små butiker och när de saknar mjölk eller är godissugna åker de bil. Det behövs alltså en hållbar stadsutveckling.

Däremot har e-handeln hjälpt barnfamiljer i storstäder att fortsätta leva bilfritt. Allt i allt menar hon att det miljövänligaste är att få matkassarna hemkörda, åtminstone om man ställer bilen.

– Om man kör bil till vardags och kan köra förbi och hämta maten är det också bra. Utgångspunkten är att minska antalet bilresor.

[custom-embed script="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"]