Johanna Söderström har, som hon själv säger, jobbat med kläder i hela sitt liv. Efter avslutad skräddarutbildning har hon bland annat arbetat flera år inom modeindustrin. Men det var först efter ett par egna husrenoveringsprojekt som hon upptäckte att det inte gick att få tag i bra arbetskläder för kvinnor.

– Här kunde man göra någonting tänkte jag och tillsammans med min syster startade vi klädmärket Operose 2013.

De började med att göra en undersökning bland tjejer som hade mer aktiva yrken och kontaktade bland annat en golvläggare, en veterinär och en trädgårdsarbetare. Sen tog de fram prototyper för olika plagg i varierande storlekar och lät potentiella kunder prova dem.

– Det var lite trögt i början, innan folk visste att vi fanns, men sen har det lossnat. Jag hade ingen säljerfarenhet så det var en av de stora utmaningarna. Hittills har alla som jag bokat kundbesök med också handlat av mig. Inte för att det har blivit några jättebeställningar, men det har varit bra för självförtroendet.

Sedan ett år driver Johanna Söderström Operose på egen hand. Hon har skrivit avtal med ett flertal företag och levererar sina arbetskläder till bland annat JM-bygg och Ulriksdals handelsträdgård.

– Jag får ofta frågan varför det behövs speciella arbetskläder för kvinnor och det kan jag tycka är lite lustigt. Inom alla andra klädgenrer är det redan uppdelat, det finns till och med olika jeans.

Kollektionen, som sys upp i Baltikum, består främst av olika arbetsbyxor, men här finns också tröjor och västar, där den gemensamma nämnaren är att de ska sitta bra och skönt på kvinnor. Just nu skissar Johanna Söderström på en funktionell arbetsjacka.

– Det roligaste plagget jag tagit fram är nog ändå "mammabyxan". Den har helt otippat blivit en bästsäljare.

Johanna Söderström visar upp en snygg svart funktionsbyxa utrustad med såväl hammarhank som flera verktygsfickor. Hon drar lätt i framsidan av byxans midja och demonstrerar den karaktäristiska elasticiteten.

– Det måste vara babyboom på gång, säger hon och ler.

Till våren ska Johanna Söderström ställa ut och visa upp sin kollektion på en trädgårdsmässa i Oslo och hon hoppas på så sätt komma in på den Norska marknaden för arbetskläder.

– Det kan verka lite ytligt att pyssla med kläder men riktiga arbetsplagg är ganska avgörande för att kunna utföra många typer av jobb. Det är lätt att prata om mångfald och jämställdhet, men det gäller att göra något också. Jag ser mina kläder som en pusselbit för att komma vidare i den frågan.

– När jag berättar vad jag jobbar med tror folk ofta att det handlar om kläder till klassiska tjejyrken eller kläder med gullighetsfaktor. Det är ju helt fel. Jag tycker att tjejer ska kunna jobba med vad de vill.

.