Vårtecknet Allt för sjön 2019 på Älvsjömässan i Stockholm, som visas till och med 10 mars bjuder faktiskt på många riktigt intressanta nyheter. Att eldrivna farkoster kommer allt starkare är en helt klar trend. Även otaliga former av bärplans/foils-konstruktioner.

Segelentusiasterna kommer sannolikt glädjas med det välrenommerade Rosättra varv som visar varvets största båt. En Linjett 43:a. Gediget hantverk som även finns hos Hallberg-Rassy, Najad och Arcona.

Hallberg-Rassy visar upp mässans hittills största serietillverkade segelbåt som är 18 meter lång. Njut av hantverksmässigt utförda detaljer från de klassiska varven. Eller lyssna till mässans hedersgäst, seglarlegenden Dennis Conner.

Artikelbild

Det är inte konstigt att finländska båtindustrin är dominerande bland motorbåtarna. Sverige är deras största exportmarknad. De har byggt upp ett starkt varumärke. Framgångsrika inte minst bland alla aluminiumkonstruktioner. De var exempelvis först ut på marknaden för 60 år sedan med Buster. Vad som hände sedan är en framgångssaga.

På motorbåtssidan lär det finnas drygt 100 nya båtar och modeller. Några vågar (!) upp till världspremiär. De små och medelstora båtarna har blivit betydligt fler. De riktigt stora färre men större.

På elsidan blir man lätt imponerad att det numer finns eldrivna motorer på 450 hkr.X Shore visar Eelex 6500 som är en öppen elmotorbåt i två versioner. De klarar en topphastighet av 40 knop. Marschfarten 25 knop, vilket imponerar. Enligt utställaren kan de gå 100 sjömil i långsammare fart på en enda laddning.

En fröjd för alla sinnen är den 60 meter långa bryggan med ett 20-tal gamla klassiska veteranbåtar.

Artikelbild

Mässan är något för hela familjen tack vare de stora bassängerna med allehanda tillbehör i Water Park.