En fascism för 2000-talet

Den odemokratiska staten i väst uppstår inte genom ett våldsamt maktövertagande utan genom stegvis förändring av lagar, i riktning mot åsiktslikriktning och beskuren politisk konkurrens.

Signerat av Alex Voronov2014-12-10 05:00

Upsala Nya Tidnings (lib) politiska chefredaktör, Håkan Holmberg, uppmärksammade häromveckan en riksdagsmotion från Sverigedemokraterna. Den nar nummer 2014/15:2903, handlar om folkbildning och är undertecknad av bland annat vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

SD ogillar att statligt stöd betalas till "mångkulturalistisk verksamhet". Partiets principiella hållning är att "skattemedel ska användas för att stärka vårt lands interna sammanhållning och nationella gemenskap". För att verkligen försäkra sig om att denna politik får genomslag vill SD avskaffa Folkbildningsrådets fria ställning, i rättslig mening knyta det till staten.

Partiet ser sin snäva nationalism som överordnad den mångfald av idéer och infallsvinklar som inte bara ger oss kunskap utan är ett grundfundament i en demokrati. Pluralismen ska beskäras bland annat genom att staten utvidgas och lägger under sig institutioner som i dag står fria.

Det är en auktoritär lära för 2000-talet. Den odemokratiska staten i väst uppstår inte genom ett våldsamt maktövertagande utan genom stegvis förändring av lagar, i riktning mot åsiktslikriktning och beskuren politisk konkurrens. Ungern, där tidigare SD-toppen Erik Almqvist numera är bosatt, genomgår denna utveckling.

UNT:s vakenhet kommer väl till pass nu i samband med diskussionen om huruvida SD bör definieras som nyfascistiskt. En central fråga är om partiet ställer sig bakom demokrati.

Läpparnas bekännelse räcker inte. Exemplet ovan säger mer. Ett annat är hetsen mot misshagliga journalister. Det görs nu inte i officiella partiorgan som förr, utan på partinära hatsajter.

Kombinera det med SD:s rasism – som i sig är antidemokratisk – där ras ersätts med mer efterkrigsmässiga, funktionella motsvarigheter som kultur och religion (islam). Lägg till partiets apokalyptiska beskrivning av en krypande islamisering som slukar ett samhälle vars motståndskraft försvagats av ett nationellt självföraktande liberalt etablissemang som inbegriper alla andra riksdagspartier. Och så löftet om återskapande av ett lyckorike, det sverigedemokratiska folkhemmet, där enhetlighet råder sett till kultur och livsåskådning. Lyckoriket visualiseras gärna med bilder blonda barn och föräldrar, röda stugor och annat av det slaget.

Ja, vilken ideologisk beteckning ska sättas på denna kompott?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!