Piller i limpan var blodförtunnande medicin

Eskilstunabon Göran hittade ett rosa piller i sin Skogaholmslimpa. Tillverkaren Fazer startade direkt en utredning och nu har fyndet fått en förklaring – pillret är ett läkemedel som används för att minska risken för blodproppsbildning.

Pillret, som låg inuti i brödet, uppges ha hamnat där i samband med tillverkningen.

Pillret, som låg inuti i brödet, uppges ha hamnat där i samband med tillverkningen.

Foto: Privat

Eskilstuna kommun2019-11-12 18:10

Det var när Göran, som egentligen heter något annat, skulle hugga in i sin Skogaholmslimpa som han upptäckte pillret, vilket Eskilstuna-Kuriren har berättat om tidigare.

Iris Mäkitalo, kommunikationsansvarig på Fazer Sverige, skriver i ett mejl till tidningen att de spårat pillret till Bayer, ett tyskt företag som bland annat tillverkar läkemedel. Mer exakt rör det sig om läkemedlet Xarelto, ett blodförtunnande läkemedel, som enligt 1177 Vårdguiden bland annat används hos vuxna som genomgått en höft- eller knäledsoperation och som löper ökad risk att få blodproppar efter operationen. 

Personer som blöder mycket, eller personer som har någon sjukdom som ökar risken för allvarlig blödning, ska framför allt inte ta läkemedlet, enligt bipacksedeln och 1177 Vårdguiden.

Att pillret från första början hamnat i brödet ska bero på att en anställd vid bageriet tappat det där i samband med tillverkningen. "Detta ska inte kunna", skriver Fazer, och berättar att anställda endast får ta mediciner i omklädningsrummet och inte heller får ta med sig saker in i bageriet.

"Med anledning av detta har vi påbörjat extra utbildnings- och informationsinsatser och kommer att lyfta hygienreglerna tydligare för att stärka vårt skydd ytterligare.", skriver företaget vidare och säger att man ser mycket allvarligt på händelsen och erkänner att man brustit i sina rutiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!