Studentbostäder i Fristadsreservatet

Majoriteten vill sälja Fristadsreservatet och låta köparen bygga studentlägenheter – i trä.

Tre av husen, bland annat de närmast vägen, ska stå kvar. Resten får flyttas, enligt förslaget som en majoritet i kommunstyrelsen ställt sig bakom.

Tre av husen, bland annat de närmast vägen, ska stå kvar. Resten får flyttas, enligt förslaget som en majoritet i kommunstyrelsen ställt sig bakom.

Foto: Marie Bremberg

Eskilstuna kommun2020-03-11 06:27

Det för allmänheten stängda kulturreservatet varit under konstant attack från dem som hellre vill se bostäder på den attraktiva centrumtomten än dystra träbyggnader från 1700-talet. Politiska företrädare för främst S och M har varit tydliga med att hus kan flyttas, eller i några fall rivas, och att platsen bör användas för bostäder.

Fristadsreservatet på fastigheten Vapensmeden 1, som varit i kommunens ägo sedan 1970-talet skapades för att bevara byggnader, i rätt miljö, från Eskilstunas unika industriepok under Fristadstiden. Minst två av de totalt sju hus husen står på sina ursprungliga platser. Övriga är från samma tidsperiod men är flyttade.  

Till skillnad från de hundra år äldre Rademachersmedjorna, två kvarter bort, har Fristadsreservatet legat för fäfot och aldrig lyckas bli någon kulturell eller kommersiell samlingspunkt. I praktiken förvaras byggnaderna bakom låsta grindar och underhållet är minimalt.

Flera utredningar har genomförts men inga beslut har fattats. Tills nu. Under tisdagen fick nämligen kommunstyrelsen ta del av skarpa förslag på hur området ska utvecklas.

En arbetsgrupp som har letts av tjänstemän från kommunledningskontoret, där stadsbyggnadsförvaltningens stadsarkitekt och kultur- och fritidsförvaltningens kommunantikvarie ingått, har presenterat fyra alternativ. 

Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att fastigheten ska utvecklas till en offentlig park med företräde för förskoleverksamhet, allmän lek  och med möjlighet för stadsodling. Kultur- och fritidsförvaltningen vill att Fristadsreservatet rustas upp för museiverksamhet. 

Kommunledningskontoret har bidragit med två förslag, båda på samma tema;  bostadsbyggande. Det ena handlar om att sälja Vapensmeden 1 i befintligt skick och med de inskränkningar som detaljplanen föreskriver.

Det andra, som förespråkas av kommunledningskontoret, och som majoriteten i kommunstyrelsen på tisdagen ställde sig bakom, går ut på att hitta en köpare som själv bekostar en ny detaljplan (kostar några miljoner) och att tre av byggnaderna totalrustas och får stå kvar. 

Förslaget innefattar även nybyggnation av studentlägenheter i trä, samt att Region Sörmlands parkeringsplats på Bruksgatan, mitt emot Fortet, ingår i affären – och även den omvandlas till studentbostäder i enhetlig stil.  Förhandlingar mellan kommunen och regionen pågår.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger att förslaget innebär att reservatet visas den historiska respekt som kan anses vara rimlig.

– Tanken är att vi säljer till någon som vill och kan investera. Byggrätterna som vi skickar med blir en ekonomisk hävstång, en vinst, som gör det möjligt för köparen att renovera tre av de gamla husen till dagens standard. Att låta husen stå som de gör är inte värdigt.

Vad ska hända med de fem hus som inte ska renoveras?

– De kan stå kvar någonstans på tomten eller flyttas till andra platser, där Djurgården är ett exempel. Det får bestämmas i dialog med en kommande ägare, säger han.

Enligt Jimmy Jansson är intresset för tomten stort och flera aktörer i studentbostadsbranschen har sagt sig vara villiga att bygga just i trä. Hur många studentbostäder som kan byggas är oklart men minst 20, gissar Jimmy Jansson.

– Antingen får reservatet stå och förfalla eller så fyller vi platsen med liv och mening på ett ansvarsfullt sätt, och samtidigt ger platsen en funktion i det moderna Eskilstuna. Jag väljer det senare.

Även parkeringsplatsen på andra sidan Nygatan föreslås bli plats för studentlägenheter.
Även parkeringsplatsen på andra sidan Nygatan föreslås bli plats för studentlägenheter.
Fristaden 1771-1833

Under Fristadens storhetsperiod var hantverkarna utbredda över nästan 120 000 kvadratmeter, föredelat på drygt 130 smågårdar eller tomter. Fristaden ramades in av Gymnastikgatan, Västermarksgatan, Tullgatan och Eskilstunaån. På varje gård bodde ett 20-tal personer, mästaren, hans familj och anställda.

Karta: Fristadsreservatet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!