Sven Erik lurades på 310 000 av fuskbyggare

Hantverkaren förstörde huset och tog 310 000 kronor betalt. Nu måste Sven Erik, 84, betala en halv miljon för att åtgärda skadorna.

Sven Erik Larsson, 84, (till höger) lurades på 310 000 kronor av oseriös hantverkare. Till vänster sonen Mikael Larsson.

Sven Erik Larsson, 84, (till höger) lurades på 310 000 kronor av oseriös hantverkare. Till vänster sonen Mikael Larsson.

Foto: Simon Uggla

Eskilstuna kommun2019-10-21 19:14

Runt huset vid gatans slut står en byggnadsställning. På taket ligger spridda högar av takpannor. Fönsterblecken saknas och här och var sticker den gula isoleringen fram bakom fasadens ojämna träpanel.

– De har slagit in skruvarna som om de vore spik. Bara en sådan sak, säger Mikael Larsson och låter fingret löpa längs det vita träet. 

Det har gått tre månader sedan han satte stopp för hantverkaren som lämnade ett halvfärdigt, läckande tak och en förstörd fasad bakom sig. Kostnaden: 310 000 kronor.

Offret för fuskbygget, Mikael Larssons pappa Sven Erik Larsson, 84, sitter vid köksbordet och blickar ut genom fönstret. Han lider fortfarande i sviterna av stroken han drabbades av för två år sedan, men har repat sig något de senaste månaderna. 

Värre var det i april när en man i 70-årsåldern knackade på, presenterade sig som en närboende hantverkare och erbjöd sig att se över husets tak. Sven Erik Larsson tyckte sig känna igen mannen och taket var ju slitet.

– Jag var väldigt dålig och förstod inte att han gav sig på även andra delar av huset. När jag blev tillräckligt klar i huvudet var det för sent. Det hänger över mig dag och natt. Han har stulit precis allt jag har.

Mikael Larsson blev tidigt misstänksam. 

– Men pappa tyckte sig känna igen honom och han är envis. Nu känner jag mig förstås dum som inte satte stopp tidigare.

Arbetet pågick i månader. En dag hade mannen plötsligt börjat montera träpanel utanpå eternitfasaden, nästa gång var det ett staket mot grannens tomt. Ett efter ett påbörjades projekten, men inget slutfördes. Till sin hjälp anlitade mannen hemlösa EU-migranter.

Då och då dök möttes Mikael Larsson av handskrivna lappar på köksbordet om betalning för olika arbeten. Företagsnamnet på lapparna tillhör en avregistrerad enskild firma skriven på en kvinna i 30-årsåldern i Västernorrland. 

Mikael Larsson tvekade men pappan litade på mannen. 

– Hade det inte varit för stroken så hade han jagat honom med blåslampa. Men han gav sig på honom när han var svag. Han trodde gott om den här mannen.

Vändpunkten blev en leverans av fönster. Eller snarare en utebliven sådan. För trots förskottsbetalning på 75 000 kronor och upprepade löften dök det inte upp några fönster. Till slut konfronterade Mikael Larsson mannen.

– Då dök de plötsligt upp, men han ville förstås ha mer pengar för transporten. Vi vägrade. Då vägrade han att lämna ifrån sig pappas fönster. Där satte jag ner foten, körde iväg honom och gick till polisen.

När far och son inventerade huset upptäckte de att det saknades verktyg och klockor värda tusentals kronor.

Arbetet med att återställa skadorna på huset pågår. Kostnaden beräknas landa på en halv miljon kronor. Några pengar räknar Sven Erik Larsson inte med att få igen.

– Jag hoppas bara att man får stopp på bedragaren.

När tidningen kontaktar hantverkaren nekar han till anklagelserna. Han bekräftar att EU-migranter anlitats men betonar att allt arbete utförts fackmässigt. De 310 000 kronorna har enligt mannen gått till inköp av material.

– Jag har hållit på med det här sedan 1966. Det har inte varit något fuskjobb, det är ren lögn allting.

Tidningen har rådfrågat den oberoende besiktningsmannen Andreas Carlsson på Byggingenjörsbyrån i Eskilstuna som konstaterar att fasadrenoveringen inte gått rätt till.

– Klart är att det inte är utfört på ett fackmässigt sätt, säger han.

En förundersökning gällande bedrägeri pågår.

En av de handskrivna fakturor hantverkaren lämnat efter sig. Mannen hann lura till sig drygt 300 000 kronor innan Mikael Larsson körde iväg honom.
En av de handskrivna fakturor hantverkaren lämnat efter sig. Mannen hann lura till sig drygt 300 000 kronor innan Mikael Larsson körde iväg honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!