Klockan var ett par minuter före 23 på tisdagskvällen när händelsen ägde rum i Eskilstuna.

Polisen Benny Ljungkvist berättar att 17-åringen hade stannat vid trafikljuset och satt på sin moped och väntade på grönt ljus. Plötsligt kom det fram tre andra killar. En av dem tog tag i 17-åringens nacke och lyckades slita av honom från mopeden. En kille försökte ta av honom hans hjälm men lyckades inte med det.

Plötsligt kom en bil körande och i den satt två vuxna personer, en man och en kvinna. De uppmärksammade situationen och stannade för att hjälpa 17-åringen som de förstod hade råkat illa ut. Då satte sig två av killarna på 17-åringens moped och försvann i riktning mot Fröslunda centrum. Den tredje killen ska ha försvunnit springande i området.

Men dramatiken var inte riktigt över för det.

Polis hade tillkallats och stod och pratade med 17-åringen och det bilburna paret när två bilar plötsligt kom körande i en rasande hastighet på Krongatan. Den ena bilen körde om den andra, på fel sida av en refug. När den ena bilen sedan skulle svänga hade den så hög hastighet att den började studsa in på en trottoar precis där de övriga personerna befann sig.

– Det var uppenbart att det var någon slags kappkörning, en lek, säger Benny Ljungkvist.

Han menar att hade oturen varit framme kunde kappkörningen ha slutat mycket illa för alla som befann sig på trottoaren och gatan just då.

Vilka personer som körde de två kappkörande bilarna vet man inte. Men en av bilarna ska senare ha anträffats övergiven i området.

– Det låg hasch i bilen också och bilen är nu beslagtagen. Och de som körde är bland annat misstänkta för grov vårdslöshet i trafik, säger Benny Ljungkvist.