Det var strax före klockan tre på eftermiddagen lördagen den 16 juni, mitt under pågående studentfirande i centrala Eskilstuna, som en man i luvtröja klev in i guldsmedsbutiken på Kungsgatan. Han hotade personalen med vad som uppfattades vara en pistol och ville komma in bakom kassan. Då personalen förklarade att de varken hade tillgång till pengar eller guld i kassan slog han sönder en glasmonter i butiken med en slägga och försvann sedan från platsen med smycken och klockor som han rafsat åt sig.

Polisen hade till en början inga spår efter gärningsmannen men några dagar efter händelsen anhölls en då 29-årig man i sin frånvaro, misstänkt för grovt rån. Han fastnade senare av en slump i en poliskontroll där han identifierades och greps och senare häktades på sannolika skäl misstänkt för rån.

Vice chefsåklagare Henrik Olin vid åklagarkammaren i Eskilstuna, var förtegen kring detaljer om hur polisen kom den misstänkte på spåren och ville inte heller säga vad den misstänkte hade sagt i förhör.

Artikelbild

Den 30-åring som misstänks för rånet mot butiken Tre Smeder i Eskilstuna i juni har nu åtalats för rån.

Personalen kunde däremot berätta om hur obehagligt det var att utsättas för rån.

– Han slog sönder en monter och tog klockor och guld, berättade Emma Persson, butiksägare för Tre Smeder för Eskilstuna-Kuriren strax efter rånet.

– Det är obehagligt att det är så lätt för någon att komma in beväpnad på det här sättet. Jag tror han blev ställd och frustrerad när han inte visste var han först skulle slå för att få ut det av mest värde. Han kändes forcerad och inte i normalt tillstånd, sa hon.

Det är inte första gången butiken Tre Smeder utsatts för rån.

– Säkerhetsmässigt är vi en utsatt bransch och det är nu tredje gången som vi blir rånade. Jag har varit med två gånger av de här tillfällena, berättade Emma Persson.

Nu väntar rättegång mot 30-åringen och enigt åklagaren ska han ha varit beväpnad med en soft air gun-pistol och en hammare. Han var maskerad och ska ha riktat pistolen mot kvinnorna i butiken för att komma över värdesakerna.

Personalen hotades med pistol – butiken Tre smeder rånad för tredje gången