Vid årsskiftet anmälde en 24-årig man i Småland att hans bankkonto använts av utomstående. Någon hade satt in en miljon kronor på kontot, och sedan tagit ut pengarna igen.

Pengarna hade försvunnit lika fort som de kom in, och uttagen gick till olika konton. 24-åringen tror att någon tecknat lån i hans namn och kapat hans bankkonto.

Vid samma tid gjordes flera liknande anmälningar på andra platser i landet.

Polisen har spårat flera av transaktionerna från anmälarnas konton och hävdar att pengarna har slussats vidare till 46-åringens bankkonto i Eskilstuna.

Totalt rör det sig om 2 848 100 kronor, enligt åklagaren.

– Det rör sig om pengar från brottslig verksamhet som har landat på hans konto, säger kammaråklagare Thomas Bälter-Nordenman i Uppsala som arbetat som en av två förundersökningsledare i utredningen.

Banken reagerade på de stora insättningarna som gjordes till 46-åringens konto och krävde att få veta var pengarna kom från i mitten av januari.

Själv säger 46-åringen att pengarna kommer från fastighetsförsäljningar som han gjort i Irak. På grund av sanktionerna efter de senaste krigen har han tvingats anlita ett irakiskt bolag för att flytta pengarna till sina svenska bankkonton:

"De samarbetar med olika människor i Sverige när de genomför transaktionerna" skriver han i ett mejl till banken.

I slutet av månaden spärrade banken 46-åringens konton.

När 46-åringen reste till Sverige för att reda ut sina affärer greps han och delgavs misstanke om penningtvättbrott.

Något han fortfarande förnekar.

Åklagaren anser inte att husförsäljning i Irak förklarar hur de 2,8 miljoner kronorna hamnade på 46-åringens bankkonto.

Att banker reagerar på stora insättningar till privatkonton är vanligt, säger Susanne Davidsson som är penningtvättansvarig på Sparbanken Rekarne.

– Vi har ju ingen skyldighet att ta emot dina pengar om vi inte vet var de kommer ifrån. Vår personal går ofta på magkänsla. Har du till exempel sålt en bil för 25 000 kronor bör du också kunna visa upp kvittot, säger hon.

46-åringen bodde i Eskilstuna till våren 2017. Då utvandrade han från landet för att bosätta sig i Irak där han undervisar på ett universitet.

Att han valt att behålla sina bankkonton i Sverige förklarar han med att han som kristen inte vågar lita på bankerna i Irak. Han har också släkt kvar i Sverige.

Grovt penningtvättbrott kan ge fängelse i upp till sex år.