Det gamla tingshuset på Kyrkogatan lades ut till försäljning i slutet av juni av ägaren Eskilstuna logistik och etablering. Förhoppningen var att fastigheten skulle förvärvas av någon i det privata näringslivet för att bidra till utvecklingen i Eskilstuna och skapa arbetstillfällen.

Nu står det klart att bygg- och fastighetskoncernen Serneke köper den anrika byggnaden från 1800-talet för 14,5 miljoner kronor för att etablera ett regionkontor för Mälardalen.

– Det är en mycket viktig etablering i vår satsning på hela Mälardalsregionen. Vi vill komma in på marknaden ännu mer än i dag, säger Patrik Ahlbin.

Genom att ha ett kontor på plats räknar Serneke med att kunna utveckla verksamheten inom de fyra affärsområden företaget har; bygg, anläggning, projektutveckling och fastighetsförvaltning. Ombyggnaden av huset på Kyrkogatan till ändamålsenliga lokaler kommer att starta tämligen omgående.

– Det är tänkt att personalen ska sitta i det nya kontoret. På sikt handlar det om mellan 20 – och 50 personer.

Serneke är ett börsnoterat bolag med huvudkontor i Göteborg. Det grundades 2002 och har växt kraftigt under senare år. I dag har bolaget över 1000 anställda och finns redan verksamma i Eskilstuna genom bygget av högskolans nya campus.

– Vi tittar på nya projekt i både Eskilstuna och resten av Mälardalen. Vi har en historia där vi byggt många fina stora anläggningar, bland annat Serneke arena i Göteborg. Nu vill vi vara med och bidra till att utveckla Eskilstuna och Mälardalen, säger Patrik Ahlbin.

Några konkreta projekt är ännu inte beslutade.

– Inte i dagsläget men vi har lite planer i pipelinen.

För Eskilstuna logistik och etablering är fastighetsaffären en fullträff.

– Jag är jättenöjd. Det fanns flera bra intressenter men Serneke drog det längsta strået och de känns som en väldigt bra köpare av fastigheten. Det är bra för oss som bolag men också för Eskilstuna, säger bolagets vd David Hofmann.

Även kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är nöjd.

– Det är naturligtvis jättebra för Eskilstuna att Serneke förlägger sitt Mälardalskontor här. Försäljningen av fastigheten är en bra affär som dessutom är jobbskapande vilket är väldigt positivt, säger han.