Det var måndag förmiddag och ett par poliser hade fått i uppdrag att göra en nykterhetskontroll och befann sig ute vid systembolaget vid Tuna Park. Redan där och då fick de syn på en berusad man som stod vid passagerarsidan utanför en bil som gick på tomgång. Mannen var märkbart påverkad och poliserna pratade med honom. Han berättade att han hade druckit sprit, men förklarade att han väntade på sin fru som skulle köra bilen. Poliserna bad om mannens personnummer och kontrollerade honom. De upptäckte då att han förekommit när det gällde rattfylleri och olovliga körningar tidigare. De bestämde sig för att hålla ett öga på honom, samtidigt som de fortsatte att göra nykterhetskontroller på andra trafikanter. De såg hur mannen satte sig på passagerarsidan och tog fram en spritflaska och drack ur den.

Ytterligare en stund gick och poliserna bestämde sig för att avsluta sin nykterhetskontroll. Men deras magkänsla sa att de borde hålla koll på den berusade mannen. Vem skulle egentligen köra bilen från Tuna Park? Den berusade 51-årige mannen eller hans fru?

En stund senare fick de svaret. Den bil som kom körande i hög fart på Västeråsvägen kördes av den berusade 51-åringen som de nyss hade pratat med. Det gick fort och vingligt och gjordes omkörningar på vägen.

Artikelbild

En 51-årig man har åtalats för att ha kört med en alkoholhalt på 2,22 promille i en bil han misstänks ha stulit. Nu åtalas han vid Eskilstuna tingsrätt.

Poliserna satte i gång både ljus och ljudsignaler men den berusade föraren gjorde ingen ansats att stanna. Poliserna försökte preja bilen för att få den att stanna, men lyckades inte.

När den vådliga bilfärden närmade sig rondellen vid Tunavallen och den misstänkte bilföraren befann sig mitt i vägen och var på väg att krocka med andra bilister slog poliserna av på takten för att inte riskera att en olycka skulle inträffa.

Strax efteråt tog färden slut. En refug och en lyktstolpe stod i vägen för bilens framfart och den misstänkte bilföraren fick föras till sjuhus i ambulans.

Nu har den dramatiska händelsen fått sitt rättsliga efterspel.

Artikelbild

| Den vådliga bilfärd som utspelade sig på Västeråsvägen och vid Tunavallen i november förra året har nu fått sitt rättsliga efterspel.

Bilföraren, den misstänkte 51-årige mannen har nu åtalats vid Eskilstuna tingsrätt för bilstöld, vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Under utredningens gång har han gjort vissa medgivanden.

I förhören säger han bland annat att han åkte iväg med bilen för att tanka, träffade kompisar som bjöd honom på öl, att han är alkoholberoende och har svårt att tacka nej om någon bjuder honom på alkohol. Men han kände sig inte påverkad när han körde har han berättat. Dessutom var mycket av det som hände på vägen polisernas fel har han sagt. Och den spritflaska som fanns i handskfacket och som poliserna tog i beslag - ville han dessutom ha tillbaka.

Nu väntar rättegång i Eskilstuna tingsrätt.