68-åring fälls för att ha fiskat utan lov

Läkaren hade sagt åt honom att vara mer ute i naturen. Därför gick han ut med en vän och fiskade i Eskilstunaån. Nu har han dömts.

En man bosatt i Eskilstuna har dömts för brott mot fiskelagen.

En man bosatt i Eskilstuna har dömts för brott mot fiskelagen.

Foto: Anders Nilsson

Nyheter2019-10-17 21:12

Det var i början av juli i somras som mannen, en 68-åring, gick ut för att fiska tillsammans med en vän. 

Men det blev en kontroll där det visade sig att 68-åringen saknade fiskekort, något som krävdes på den aktuella platsen i närheten av äldreboendet Strigeln på Köpmangatan där mannen befann sig.

Det blev polisanmälan och rättssak av fiskeutflykten i stan. 68-åringen erkände att han fiskat på den dag och plats som åklagaren påstått. Men att det skulle handla om något brottsligt ville han inte alls gå med på. Han menade tvärtom att han inte alls kände till att han inte fick lov att fiska på platsen, sa han.

Åklagaren har haft en hel del skriftlig bevisning i målet: fotografier av kartor av platsen, tillståndskarta, fotografi av förbudsskyltens utformning och av det fiskeredskap som 68-åringen hade använt den aktuella dagen.

68-åringen har fått en chans att förklara sig och har berättat att hans fru är sjuk, att han själv lider av hälsoproblem och att läkaren hade rekommenderat honom att vara mer ute i naturen. Därav fiskandet, trots att han inte fiskat särskilt mycket förut. Några förbudsskyltar hade varken han eller vännen sett. Hade han sett skylten nära äldreboendet skulle han inte ha fiskat, sa han. Men han gjorde inga försök att ta reda på vilka regler som gällde.

Tingsrätten skriver att det får anses vara allmänt känt att det i svenska vatten finns regler kring fiske. 68-åringen har varit oaktsam. Dom: 30 dagsböter á 50 kronor för brott mot fiskelagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!