Slutpläderingarna om sommarstugemorden i Svea hovrätt startade under torsdagen. De beräknas pågå under hela tre dagar och på torsdagen var det åklagare Jessica Wenna som fick ordet.

– Tingsrättens dom ska fastställas, sa Jessica Wenna under sitt slutanförande.

Hon började med att ta upp mordet på Johanna Möllers exmake. Enligt åklagarsidan är det ställt utom rimligt tvivel att Johanna Möller dödade honom och att han sedan lades i vattnet utanför sommarstugan.

– Jag kan inte styrka att det är hon som utfört gärningen men hon har anstiftat det eller varit medhjälp, säger Jessica Wenna.

Klarlagt är att Johanna Möller ringde SOS morgonen 8 augusti 2015 och larmade om att hennes make var försvunnen. Under samtalet brister hon ut i gråt och säger att hon ser maken i vattnet.

Maken var död, troligtvis av drunkning. Men exakt vad som skett innan har varken åklagare, advokat eller Möller själv kunnat redogöra för.

Åklagaren pekade dock på att mordet är ett indiciemord, det vill säga att de bevis som finns stärker varandra.

Flera personer, bland annat Mohammad Rajabi, har sagt att Möller berättat att hon mördade exmaken.

Möller har också upprepade gånger ändrat sin version om vad som hände under mordkvällen. Hennes mobil kopplade upp sig från vattnet under mordkvällen och morgonen efter när Möller själv säger sig ha varit uppe i sovrummet med sina två små barn.

– Johanna talar inte sanning om var hon var vid tidpunkten för när exmaken mördas, säger Jessica Wenna.

Dessutom hade Möller motiv, enligt Jessica Wenna. Hon behövde pengar, något hon kunde få om hon tecknade en livförsäkring och sedan mördade maken. Hon var också svartsjuk på sin makes nya flickvän, menar åklagaren.

– Svartsjuka kan vara ett motiv, säger Jessica Wenna.

Åklagarens teori är att Möller fick någon eller några att följa med ut till sommarstugan. Där dränkte eller kvävde de exmaken till döds och kastade honom sedan i vattnet.

– Johanna har den mentala förmågan att begå ett mord på en närstående. Det var planerat och finns inga förmildrande omständigheter, säger Jessica Wenna.

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes har tidigare sagt att exmaken var ute och rodde, ramlade i vattnet och simmade in mot land men inte orkade hela vägen fram till bryggan eller möjligen drabbades av ett hjärtfel

— Det är ett möjligt händelseförlopp och en tragisk olycka, har Amanda Hikes sagt.

Förhandlingarna fortsätter under torsdag eftermiddag. Följ vår liverapportering här.