– Det är lite tragikomiskt. Det har varit ett jätteintresse kring att få de här älgarna att överleva och så blir de skjutna och så har vi i samma veva annons på älgkött, säger Andreas Hammarbäck, butikschef på Ica kvantum Ekängen i Eskilstuna.

Den som bläddrar i Eskilstuna-Kurirens tisdagstidning ser först två artiklar på sidan fem om att älgfamiljen i Skogstorp skjutits. Direkt på sidan efter syns Ica Ekängens annons med älgkött. "Äntligen har den sörmländska älgen kommit till butiken!"

– Det är olyckligt att det tajmar så som det gör. För vår del är det ju alltid samma period varje år som vi har annons om att vi får in älgkött i butiken, vi i butiken är ju vana att älgen kommer men vi kan förstå att det utifrån ser lite olustigt ut.

Under måndagen, samma dag som älgfamiljen i Skogstorp sköts, lade Ica Ekängen ut ett inlägg på sin facebooksida om att de fått in älgkött.

– Det är några som har skrivit lite på skoj till oss på Facebook. Men det har bara varit humor. Vi har inte fått några konstiga frågor kring det så jag tror folk har sunt förnuft och förstår att det inte är de älgarna, säger Andreas Hammarbäck.

För det är han tydlig med:

– Det är inte de älgarna.

Hur lång tid tar det från att en älg har skjutits till att den når er?

– Det tar ungefär en vecka innan vi får älgen. Den ska besiktigas och godkännas innan vi får in den. Det är livsmedel vi har att göra med så det måste vara godkänt innan vi kan lägga ut det i butiken.

Det har varit väldigt ståhej kring de här älgarna. Hur brukar folk reagera när ni tar in älgkött?

– Älgkött är jättepopulärt. Folk frågar efter det redan i september. Och det är svårt att få tag på annat än fryst så när det väl kommer in färskt älgkött så brukar det bli långa köer vid köttet.