Allvarligt rovdjurstillbud i Parken Zoo

Efter teknikstrul stod plötsligt "ett stort rovdjur" på andra sidan dörren när djurskötare satte nyckeln i låset. "Ett angrepp kan vara dödligt", säger inspektören på Arbetsmiljöverket.

Parken Zoo vill inte avslöja vilket djur som var inblandad i incidenten. Tiger är ett av flera större rovdjur som finns i djurparken.

Parken Zoo vill inte avslöja vilket djur som var inblandad i incidenten. Tiger är ett av flera större rovdjur som finns i djurparken.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2019-11-02 04:54

En morgon i september skulle en av Parken Zoos djurskötare gå in ett hägn för att göra rent. Djuren hade slussats ut från hägnet till ett angränsande utrymme, men luckan som ska skilja personalen från djuren hade inte gått igen. När djurskötaren satte nyckeln i dörren kom ett av djuren springande och hoppade upp mot dörren.

Enligt Parken Zoos tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket var det kompressorn som styr den avgränsande tryckluftsluckan som gått sönder, varför luckan inte hade stängts ordentligt. Ett av djuren lyckades ta sig genom den glipa som fanns och satte fart mot dörren som djurskötaren var i färd med att låsa upp.

– Sikten mot luckan var också lite skymd av vegetation, säger Marita Lindberg, en av de två arbetmiljöinspektörer som besökte Parken Zoo i tisdags. 

Arbetsmiljöverket har inget att erinra mot de säkerhetshöjande åtgärder som Parken Zoo vidtagit efter tillbudet. 

– Vid vårt besök kunde vi konstatera att djurparken hade åtgärdat bristen som orsakade tillbudet, och att de hade säkrat upp för att ha tillräckligt skydd om tekniken fallerar igen. Men det är något som våra tekniker kommer att titta närmare på, säger Marita Lindberg.

Vare sig Arbetsmiljöverket eller Parken Zoo vill berätta vilken djurart det handlar om. I Parken Zoos tillbudsanmälan beskrivs det bara som "ett stort rovdjur". 

Bland  rovdjuren i Parken Zoo finns bland annat asiatiskt lejon, amurleopard, gepard, manvarg, sumatratiger, trädleopard och jaguar.

Hur hade det gått om djurskötaren hade hunnit öppna dörren?

– Det frågade vi också, och enligt personalen är rovdjuret ute efter att leka, inte för att döda. Den äter inte människor.

Vad innebär det att ett rovdjur "inte äter människor"?

– Det kan man aldrig veta så klart. Det är klart att ett angrepp från ett sånt här djur kan vara dödligt, säger Marita Lindberg.

Parken Zoos vd Sofia Larsson vill inte kommentera händelsen innan Arbetmiljöverket har fattat något beslut.  

Skulle myndigheten komma fram till att Parken Zoo brustit i sitt ansvar eller försummat säkerheten kan det leda till en anmälan om arbetsmiljöbrott. Detta avgörs som tidigast på måndag då beslutsfattare och Arbetsmiljöverkets jurist ska behandla ärendet.

Den drabbade djurskötaren ska ha klarat sig utan fysiska skador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!