Klockan 01.21 på torsdagsnatten trycker Andreas Granfors på skicka-knappen på Facebook. Ett dygn senare har hans inlägg fått över tusen reaktioner och delats nästan fyrahundra gånger.

– Jag har aldrig skrivit något sånt förut, jag är egentligen lite allergisk mot när man gör billiga poänger av viktiga saker, säger han. Men jag hade tänkt på det här på sistone och känt att jag behöver reagera mot sånt som folk skriver och delar på Facebook, att jag inte gjort så mycket innan för att stävja framfarten av Sverigedemokraterna.

Andreas Granfors är adopterad och uppvuxen i Eskilstuna. Redan i ung ålder gjorde omgivningen honom medveten om att han "inte såg ut som de andra ungarna". I sitt Facebook-inlägg skriver Andreas Granfors om de glåpord som riktades mot honom på badhuset när han var i fyra-femårsåldern och om bröderna som skrek åt honom att "dra hem" när han som nioåring cyklade hem från skolan.

Artikelbild

| Redan som femåring utsattes Andreas Granfors från Eskilstuna för rasistiska glåpord. Nu uppmanar han sin omgivning att ta ställning mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagsvalet.

– Det är såna exempel som jag tagit upp när kompisar sagt "men du kan ju aldrig ha utsatts för rasism, du är ju som oss". Vi som har varit i den här situationen vet hur det är och att det är så låg nivå som det sker på.

– Samtidigt finns det så många som har drabbats mer av rasism än vad jag har, jag som är uppvuxen på kaviar och fiskpinnar och i princip är så svensk man kan bli. I mitt fall handlar det yttre attribut som gör att jag i vissa personers ögon aldrig kommer att vara svensk.

Så småningom avtog glåporden. Det blev millenieskifte och plågoandarna växte upp. Men ungefär ett decennium senare började något bubbla igen, menar Andreas Granfors.

– Jag tycker att det är en otrolig skillnad nu jämfört med innan riksdagsvalet 2010, gränsen för vad man kan säga och skriva har förskjutits igen. Och när de invandringskritiska får vind i seglen så blir deras åsikter också mer "okej", vilket kan sluta med att jag och andra som inte ser svenska ut åker på spö en vacker dag.

I inlägget vänder sig Andreas Granfors till de av hans Facebook-vänner som delat och gillat främlingsfientliga inlägg. Han uppmanar dem att ha alla utlandsfödda som de känner i åtanke när de går till vallokalen på söndag, och inte rösta på ett parti som enligt Andreas Granfors skulle göra vardagen svårare för honom och många andra.

– De som läser inlägget vill ju inte se mig nedslagen, men desto fler de främlingsfientliga blir desto närmare ett sådant scenario kommer vi.

Hittills har Andreas Granfors bara fått positiva reaktioner på sitt inlägg.

– Reaktionerna i sig blir ett slags kvitto på att det är bra många fler som är emot den här utvecklingen än för den.