Syftet med ankrally var att samla in pengar till Världsnaturfondens insamling till världens hav. Deltagarna fick köpa en gul, numrerad gummianka för 100 kronor, eller mer för den som ville bidra lite extra.

– Det ligger i tiden att ta sig en tankeställare kring vad vi gör i våra hav, säger initiativtagaren Anton Pohjolainen på Makkara Yksi.

– Speciellt nu när vi har varit tvungna att snåla med vattnet. Tänk om det skulle bli permanent att inte kunna ta dricksvatten från kranen. Då känns det bra att samla in en bra summa till de som jobbar för att rädda våra vatten.

Artikelbild

Intresset var stort. Människor anmälde sig och betalade in i det sista. Totalt blev det 133 ankor och en summa på 13800 kronor till WWF och deras kamp för haven eftersom en del valde att betala både 150 och 200 kronor för sina ankor.

– Vi hade kunnat sälja ännu fler men var tvungna att sätta stopp och starta racet, säger Anton Pohjolainen.

Klockan 18 släpptes de 133 gula ankorna från bron vid Fors kyrka. Målet var slussen vid Eskilstuna Ölkultur.

– Men eftersom vi inte visste hur lång tid hela sträckan skulle ta sa vi att om de inte når målet vinner den som har kommit längst på två timmar.

Artikelbild

Här guppar ankorna som bidrar till att rädda världens hav.

Det visade sig vara tur att det fanns en tidsbegränsning. Första biten ner till Stadsparken gick fort och tog mindre än en timme. Men sen blev det stopp. Vinden tilltog och förde ankorna åt sidan där de fastnade bland bryggor och i vrår. Så det blev där de 14 vinnarna utsågs. 14 lokala företagare hade sponsrat med riktigt fina priser och på så sätt bidragit till insamlingen till världens hav.

Lite motsägelsefullt kan det kanske tyckas vara att samla in pengar för att rädda haven från bland annat plaster genom att faktiskt släppa plast i ån. Men det är det inte alls tycker Anton Pohjolainen, snarare tvärtom.

Artikelbild

Anton Pohjolainen på Makkara Yksi.

– Eftersom ämnet är just plast i vatten kan det snarare skapa debatt och vara lite symboliskt. Dessutom är det här ju gummiankor som vi plockar upp och kan återvända år efter år.

Samtliga 133 gummiankor plockades upp med hov från en eka. Anton Pohjolainen säger att det mycket väl kan bli ett liknande evenemang nästa år.