Anna Bergström, 45, har lett och utvecklat verksamheten på Retuna sedan starten 2015.

– Det har varit jätteroligt, omtumlande och en stor utmaning. Som bäst har det varit när det går bra för våra butiker och när vi har haft stora konferenser. Det här är framtidens sätt att bedriva handel. Vi jobbar för att inspirera och göra så att privatpersoner, företag och kommuner får upp ögonen för återbruk, säger Anna Bergström.

I våras utnämndes Anna Bergström till näringslivets mäktigaste samhällsförändrare 2019 när tidningen Veckans affärer listade Sveriges mest inflytelserika kvinnor. Enligt Veckans affärer har hon bevisat att det både går att tjäna pengar och rädda miljön med "ett enkelt men genialt koncept".

Artikelbild

| Anna Bergström.

Anna Bergström blir kvar på Retuna tills efter årsskiftet. När efterträdaren är på plats ska Anna Bergström starta eget.

– Jag har lärt mig så mycket om hållbara koncept och hållbara affärsmodeller och affärsplaner och det är dags att ta det vidare. Jag vill även börja föreläsa på ett mer professionellt plan och smitta ner resten av Sverige och världen med återbrukstänket och inspirera till att bygga flera hållbara arbetsplatser, säger hon.

Retuna återbruksgalleria omsatte 11,7 miljoner kronor förra året. Det har dock bitvis varit kärvt att få lönsamhet i butikerna i gallerian – trots att idén med återvinning uppskattas bland besökarna.

– Omsättningen ökar varje år men det är ju privata aktörer som driver butikerna och det kan vara tufft ibland.