Under torsdagen var Annie Lööf på besök i Eskilstuna för att träffa väljarna och partikamraterna på Fristadstorget. Samma morgon skrev Tidningen sökte Ann-Christin Jansson, enhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen på kommunen, i måndags. Hon menade att boendet var för fyra barn som hade behov av ett boende, men inte på grund av ett avslag på assistans.

Vad har du för besked till Eskilstuna angående LSS?

– Kommunerna som måste hjälpa funktionsnedsatta personer när Försäkringskassan och staten har avslagit den statliga assistansen ska kompenseras, säger hon och fortsätter:

– Centerpartiet vill att staten ska ha huvudansvaret. Vi ser att enskilda människor hamnar i kläm när Försäkringskassan och staten fattar ett beslut om ett visst antal timmar och skickar över ansvaret till kommunerna som sedan gör en annan bedömning, säger hon.

Hennes parti föreslår också en samhällslön för funktionsnedsatta människor som inte kan få jobb eller utbilda sig på grund av svåra funktionsnedsättningar.

– Idag finns en aktivitetsersättning om man är under trettio år, som omprövas med jämna mellanrum och som är ganska låg. Vi tycker att dessa unga i stället ska få en högre samhällslön som är på ungefär 15 000 kronor eftersom de har utgifter för en specialanpassad lägenhet och liknande.

Hur många skulle kunna få en sådan lön?

– Exakt hur många som omfattas av detta vet vi inte för det finns inte registrerat någonstans av naturliga skäl men vi har räknat med att ungefär 5000 eller 6000 personer skulle kunna uppbära en samhällslön.

Skulle det omprövas också, på samma sätt som ersättningen?

– Nej, poängen med detta är att ge långsiktighet, stabilitet och trygghet, säger hon.