Anstalten får kritik – förväxlade två intagna

En intagen på Hällbyanstalten blev förväxlad med en annan intagen med samma efternamn. Nu får anstalten kritik av Justitieombudsmannen. "Det är oacceptabelt", står att läsa i beslutet.

En intagen på Hällbyanstalten blev förväxlad med en annan intagen med samma efternamn. Nu får anstalten kritik.

En intagen på Hällbyanstalten blev förväxlad med en annan intagen med samma efternamn. Nu får anstalten kritik.

Foto: Arkivfoto

Eskilstuna kommun2019-10-28 12:09

En intagen fånge på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna hade samma efternamn som en annan intagen på samma anstalt. 

Det skapade stor förvirring bland personalen på anstalten enligt en JO-anmälan som lämnats in mot Kriminalvården, skriver nyhetsbyrån Siren.

Den intagne anger att anstalten vid upprepade tillfällen förväxlat de båda personerna med samma efternamn. Det har lett till att de båda intagnas personliga saker blandats samman och att den klagande bland annat fått dokument från en advokat som tillhörde den andre. 

Dessutom ska den klagande inte ha fått ringa sitt ankomstsamtal på utsatt tid då anstaltspersonalen trott att personen redan fått ringa sitt samtal. Senare framkom det dock att det var den andre intagne, med samma efternamn, som fått ringa sitt samtal och den klagande fick därefter ringa samtalet vid en senare tidpunkt.

Kriminalvården har bekräftat att man förväxlat de båda personerna, men att anstalten har vidtagit åtgärder för att liknande saker inte ska kunna hända igen. Men trots det får anstalten kritik av Justitieombudsmannen.

"Vidare ledde förväxlingen till att anstalten blandade samman de båda intagnas personliga tillhörigheter samt att X fick ett brev från den andre intagnes advokat och beslut som rörde den andre intagne. Det inträffade är naturligtvis oacceptabelt och anstalten förtjänar kritik för den felaktiga hanteringen", skriver JO i sitt beslut.

Karta: Hällbyanstalten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!