– Vi tackar den som har hjälpt oss. Vi tackar Gud också för att vi har klarat av det den här gången också, säger imamen Abd al-Haqq Kielan.

– Det känns väldigt befriande. Jag var ju orolig för att man skulle komma i klorna på några extrema typer. De har ju svärmat runt häromkring.

På onsdagen skulle Årbymoskéns fastighet ha sålts på exekutiv auktion om Eskilstuna muslimska förening inte betalade in nästan två miljoner kronor till Kronofogdemyndigheten. Skulden utgjordes av ett skadestånd som den islamiska föreningen för ett år sedan dömdes att betala till den tidigare fastighetsägaren.

Artikelbild

Abd al-Haqq Kielan är imam i Årbymoskén.

Stiftelsen riskerade konkurs och de cirka 2 000 medlemmarna att stå utan lokal. Föreningen har uppvaktats av en utländsk organisation som erbjudit sig att lösa den ekonomiska krisen om styrelsen byts ut mot salafister. Föreningen vägrade dock att släppa ifrån sig kontrollen. Årbymoskén har även tidigare utsatts för kuppförsök.

Den gamla styrelsen kan nu tryggt sitta kvar sedan en lokal muslimsk affärsman i Eskilstuna donerat pengarna som behövdes för att betala Kronofogden. Enligt imamen Abd al-Haqq Kielan föreligger det inte längre något konkurshot.

– Det var en som räddade oss. Samma som förra gången kan man väl säga. Det finns en del som verkligen tar sin religion på allvar och som verkligen förutsättningslöst vill hjälpa.

Kielan menar att hela ärendet är känsligt på grund av salafisternas kuppförsök. Han säger att den lokala affärsmannen vill vara anonym.

– Det är nästan en regel i islam att man inte skryter om när man hjälper någon. Jag kan bara säga att det är en muslimsk affärsman från Eskilstuna.

Abd al-Haqq Kielan konstaterar att moskén är räddad och att föreningen nu kan jobba vidare.

– Vi i den här moskén som jag har varit med och startat vill befrämja svensk islamisk kultur. Det vill säga ett normalt islam som passar i Sverige. Vi vill inte ha några konstigheter.