Den tidigare översiktsplanen antogs av fullmäktige 2013 men överklagades och vann laga kraft först tre år senare. Kort därefter beslutade politikerna att planen behövde revideras.
Den nya planen vann laga kraft den 19 oktober och vid en pressträff under tisdagen presenterades den av gruppledarna för de tre majoritetspartierna samt miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath, projektledaren Pernilla Lindström och näringslivsdirektör Niklas Edmark.
En översiktsplan är inte bindande för myndigheter och enskilda. Den ska snarare ses som en strategisk vision som ger vägledning för hur mark och vatten kan användas i framtiden.
– Har områden pekats ut för ett specifikt ändamål i översiktsplanen underlättar det enormt när vi måste ta fram en ny detaljplan för exempelvis en ny etablering, säger Jimmy Jansson (S).
I arbetet har man utgått från att Eskilstuna är en attraktiv inflyttningsort där befolkningen kan komma att uppgå till 130 000 invånare år 2030. Det är betydligt fler än vad SCB kommit fram till i sin prognos där befolkningen "bara" ökar till drygt 114 000 till år 2040.
– Vi har tagit planeringsmässig höjd för en större befolkningsökning, säger Pernilla Lindström.
Översiktsplanen ger förutsättningar för planering av 15 000 nya bostäder som kan byggas i vissa angivna områden; inom Eskilstunas stadsgräns samt de tre utpekade orterna Kvicksund, Torshälla och Sundbyholm.
I den tidigare översiktsplanen gällde att nya bostäder på landsbygden skulle lokaliseras längs vissa stråk där kollektivtrafiken var väl utbyggd. Nu ges större möjligheter att bygga nytt även i Kjula, Ärla, Alberga, Hällberga och Hållsta.
– Vi har haft ett tydligt uppdrag och det är att knyta ihop stad och land, säger Kristina Birath.
Ett område som kan bli föremål för omfattande förändringar är Gunnarskäl, norr om E 20, vid Folkestaavfarten. Det pekas ut som lämpligt för framtida industri- och logistiketableringar som kräver stort utrymme. Dit kan också den nuvarande rangerbangården i Gredby komma att flyttas.
– När det gäller rangerbangården vill vi frigöra mark inne i staden, eventuellt för att bygga nya bostäder. Men en flytt är förenat med stora kostnader och kräver att vi kommer överens med Trafikverket, säger Kristina Birath.
Enligt Jimmy Jansson kan planerna bli verklighet kring 2025.
– Vi håller ett högt tempo i den frågan men det finns en komplexitet att hantera. Dels rör det sig om värdefull jordbruksmark, dels måste elnätet byggas ut.
I översiktsplanen pekas mark ut för näringslivsverksamhet av olika slag som ska kunna generera 18 000 nya arbetstillfällen.
– Vi behöver ett mer diversifierat näringsliv och vi måste möta de behov som finns. Det ska vara enkelt att driva företag i Eskilstuna, både för dem som finns här och vill expandera men också för nya etableringar. Då ska det också finnas mark tillgänglig, säger Niklas Edmark.
Jimmy Jansson ser översiktsplanen som ett tydligt tecken på att Eskilstuna är på väg in i ett nytt skede.
– En del av de etableringar vi sett senaste tiden, men även de som är på väg, visar att Eskilstunas industriprofil stärkts och gått in i en ny tid. Planen kommer bidra till att vår attraktionskraft fortsätter vara stark.