Postnord har varit i ordentligt blåsväder den senaste tiden. Enligt tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen har brevdistributionen aldrig tidigare varit sämre. De anställda mår enligt Seko-facket inte bra och kundernas klagomål är många.
Enligt Postnords Sverigechef Anders Holm beror allt på digitaliseringen i samhället. Brevvolymerna minskar och därför ser företaget sig tvunget att minska bemanningen. Problemen har lyfts till regeringsnivå och näringsminister Mikael Damberg har gett Postnord ett halvår på sig att komma till rätta med kvalitetsbristerna.
Den uppkomna situationen märks även för Postnords kunder i Eskilstuna. Och läget har förvärrats sedan den 3 oktober. Då genomfördes en omorganisation i Eskilstuna som innebar att brevbärarkontoret i Skogsängen flyttades till kontoret på Björksgatan. Det har medfört att antalet brevbärare blivit färre samtidigt som utdelningsturerna har blivit större.
– Det har havererat fullständigt. Vi är oerhört underbemannade och hinner inte dela ut posten. Och den post som blir kvar går i retur till Björksgatan för att sorteras en gång till dagen därpå, säger en av de anställda vid Postnord till tidningen.
Göte Svensson, produktområdeschef på Postnord i Sörmland, medger att man haft problem sedan omorganisationen.
– Det har inte varit klockrent. Vi har haft lite bekymmer, både förra veckan och till viss del även denna vecka. Brevbärarna har blivit väldigt sena och valt att avbryta turen för att dela ut den posten dagen därpå, säger han.
Under torsdagen fick 1900 hushåll i Eskilstuna vänta förgäves på att få sin post.
– De kommer att få sin post i dag (läs fredag). Det är absolut inte bra och vi gör allt vi kan för att bemanna upp så att vi klarar att dela ut posten.
Problemet med att brevbärarna inte får ut posten i tid beror, aningen motsägelsefullt kan tyckas, på att brevvolymerna minskar ganska dramatiskt. I september slogs ett nytt bottenrekord i Eskilstuna med en tio-procentig minskning, säger Göte Svensson.
– Med minskade volymer blir det mindre sorteringsarbete inomhus. Brevbärarna har därför fått längre turer.
Några uppsägningar av fast personal har man inte tvingats till. Däremot ersätts inte alltid vikariat.
– När vi har minskade intäkter måste vi anpassa kostnaderna. Det är som vilket företag som helst, vi har inga statliga bidrag. Vi sköter vår samhällsservice på marknadsmässiga villkor, säger han.
Någon ökning av antalet klagomål tycker han sig inte se.
– Nej, inte mer än tidigare. Vi delar ut ungefär 50 000 försändelser varje dag i Eskilstuna. Och ibland klickar det.