"I dag ska den första skolmassakern ske i Sverige. Det börjar klockan 10. Var rädda Eskilstuna. Var rädda."
Så skrev en anonym person på en internetsajt, strax före klockan 10.00, den 4 februari i fjol. En stund senare kom nästa meddelande:
"Nu går jag till tåget. Det tar 15 minuter. Sen går jag till S:t Eskil, sen börjar det. Min marsch har börjat."
Stort polispådrag
Det var den 4 februari 2009 som Eskilstuna lamslogs av ett hot om skolmassaker på S:t Eskils gymnasium. Flera personer observerade hotet på internetsidan och tipsade polisen.
Hotet orsakade ett stort polispådrag och gjorde att S:t Eskils elever av säkerhetsskäl tvingades sitta instängda i sina klassrum under flera timmar.
Polisen genomsökte hus för hus. Insatsen pågick till mellan klockan 14 och 15 på eftermiddagen. Därefter kunde eleverna släppas ut ur sina klassrum.
"Ett skämt"
Den 22-årige mannen som skrivit inläggen på internetsidan greps och åtalades i november i fjol, misstänkt för grovt falsklarm.
Under rättegången erkände 22-åringen brottet, men sa att det var menat som ett skämt. Han och hans advokat, Håkan Andersson, berättade att det var en amerikanskregistrerad webbsida för personer med en viss typ av humor och att han skrev inläggen för att få roliga reaktioner.
Efter att 22-åringen skrivit inläggen gick han till skolan. Först när han kom hem igen såg han på internet att hans agerande hade fått stora konsekvenser. Han blev förvånad eftersom han menar att webbsidan där han skrivit är en ganska extrem sajt där man kan skämta om i princip allt.
Samma sajt som finska hot
I rätten påstod också 22-åringen att flera andra personer skrivit liknande inlägg utan att det lett till samma reaktioner. Sannolikheten att just hans inlägg skulle snappas upp ansåg han var liten.
Enligt polisen var det dock på just den webbsidan som de två finska eleverna, som skjutit människor på finska skolor, skrivit inlägg.
Hotet gjorde att polisen fick ta stora resurser i anspråk. Det skapade också oro och rädsla bland många elever på skolan, även om det enligt polisen inte fanns någon risk för panik.
Villkorlig dom
Tingsrätten anser att gärningen var allvarlig men att den inte kan bedömas som ett grovt brott. Rubriceringen ändras därför till falsklarm av normalgraden.
22-åringen är inte dömd sedan tidigare och det anses inte finnas risk att han ska begå nya brott. Han får därför villkorlig dom och 100 dagsböter på 50 kronor.
Landstinget Sörmland yrkade på ersättning eftersom de vid händelsen intog så kallat regionalt stabsläge, som skulle det ha kostat 16 775 kronor. Tingsrätten väljer dock att ogilla landstingets begäran om ersättning, eftersom det inte framkommit att det skulle ha drabbats av extra kostnader på grund av den extra beredskapen.