– Jag har svårt att se att det här inte skulle gå igenom, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
När Eskilstunas rödblågröna majoritet tillträdde i december 2014 utlovades att barn till föräldralediga och arbetssökande skulle få rätt till 25 timmar i veckan på förskola i stället för nuvarande 15 timmar. Nu ser det ut att bli verklighet om knappt ett och ett halvt år. Det innebär också att Eskilstuna kommun blir generösare mot de här grupperna än vad lagen föreskriver.
– Vi ser två stora fördelar med det här, säger Jari Puustinen.
– För barnens del handlar det här om att de får längre tid på förskolan, mer tid med kompisarna och en stabilare grund att gå vidare på i skolan. Den andra delen är att arbetslösa får mer tid att söka arbete.
I maj i år var totalt 5 166 barn inskrivna i Eskilstunas och Torshällas kommunala förskolor. Av dem var 906 barn i Eskilstuna och 84 i Torshälla så kallade 15-timmarsbarn.
Jari Puustinen menar att beslutet att utöka till 25 timmar i veckan endast marginellt påverkar det redan hårda trycket på kommunens förskolor.
– De här barnen har redan en förskoleplats, skillnaden är bara att de får vara längre tid på förskolan. Dessutom ska man komma ihåg att skolpengen är densamma för 15-timmarsbarn som för heltidsbarn. En annan fråga är hur många föräldrar som nappar på den här möjligheten.
Samtidigt är man väl medvetna om att arbetsbelastningen för förskolepersonalen kommer att öka när barngrupperna blir större under delar av dagen. Därför räknar man med att personalförstärkningar kommer att krävas på många förskolor. En tjänstemännens beräkningar handlar det om en halvtidstjänst per förskola i snitt.
Reformen beräknas 12,3 miljoner kronor om året totalt för Eskilstuna och Torshälla, räknat i 2016 års penningvärde och antal barn. Då har ökade kostnader för mat med 871 000 kronor räknats in. Barn- och utbildningsnämndens totala budget uppgår till knappt 2 miljarder kronor.
– Sett i det sammanhanget handlar det alltså inte om några stora pengar, säger Jari Puustinen.
Barn och utbildningsnämnden fattar beslut i frågan under sitt sammanträde 15 september. Det definitiva beslutet tas senare av kommunfullmäktige. Men det kan snarast ses som en transportsträcka.
– Men eftersom det är inskrivet i majoritetens gemensamma valplattform kan jag inte se att det inte skulle gå igenom, säger Jari Puustinen.