I den nya klimatplan som fullmäktige nyligen antog finns ett långsiktigt mål om att Eskilstuna ska vara fossilfritt år 2050. För miljöarbetet på kort sikt har kommunen nu tagit fram en lista på 50 konkreta åtgärder som ska genomföras inom två år.
– Det är viktigt att vi går från ord till handling i arbetet för att skapa en bättre miljö i Eskilstuna, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör på Eskilstuna kommun.
Många av de 50 miljölöftena är sådant som redan presenterats i olika sammanhang. Hit hör bland annat planer på nya cykelvägar i Vilsta, Årby och på Väster men även inköp av tio nya elbussar och fortsatt Krav-certifiering av kommunens kök.
– Genom att sammanställa en lista kan vi se vi helheten och få en samlad bild av allt som görs. Och vi har höga ambitioner för att fortsätta ligga i topp bland Sveriges kommuner när det gäller miljöarbete, säger Kristina Birath.
Ett tydligt fokus på listan är trafikfrågor där Eskilstunaborna i framtiden förväntas nyttja kollektivtrafik i en ökad omfattning. Inom två år ska byggplaner för ett nytt resecentrum tas fram.
– Det är en stor satsning. Med den nya citybanan som snart står klar i Stockholm och de nya tåg som beställts tror vi att resandet med tåg kommer att öka ganska mycket. Då behöver vi ett nytt modernt resecentrum som både kopplar ihop Nyfors med centrala staden men också knyter ihop buss- och cykeltrafiken till tågen.
Med på 50-listan finns också nya busskörfält i centrum, fler cykelparkeringar och 30 nya laddplatser för elbilar.
– Andelen elbilar ökar hela tiden och är lite av en moment 22-fråga. Finns det inga laddplatser så vågar inte folk köpa elbilar.
Våtmarken i Balsta ska byggas ut under 2017 och en ny våtmark ska anläggas i närheten av Klippbergen.
På byggområdet finns mål om att samtliga nya byggnader som Kommunfastigheter uppför ska förses med solceller. Dessutom ska förutsättningar för solel finnas med i all planering av nya bostäder.
– Vi tittar på hur man kan solelsoptimera en detaljplan genom att placera hus så att de inte skuggar varandra.
För kommunens kök och restauranger väntar fortsatt Krav-certifiering men de ska även bidra till miljöarbetet genom att mäta matsvinnet.
– Vi hoppas förstås att de privata restaurangerna också hänger på och börjar jobba med matsvinn, det är ju stora pengar och miljö att hämta i det, säger Kristina Birath.