För ett antal år sedan kom den dåvarande politiska majoriteten överens med fackliga företrädare om att kommunens anställda skulle ges rätt att jobba heltid. Reformen kallas Rätten till önskad sysselsättningsgrad och ger bland annat undersköterskor rätt att välja om de vill jobba heltid eller deltid. Ett av syftena var att minska antalet ofrivilliga deltids- och timanställningar.
Reformen infördes i två etapper under 2015 och 2016. Statistik visar nu att 500 anställda har valt att utöka sin tjänstgöringsgrad medan 50 personer valt att gå ned i tid. Därmed har målet om ökad jämställdhet uppnåtts enligt utvärderingsrapporten.
– Alla ska kunna leva på sin lön. Det är en av de viktigaste jämställdhetsaspekterna, säger Mikael Edlund (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Ett annat av reformens syften var att brukarna inte skulle behöva möta lika många olika vårdare i sin vardag. Rapporten slår fast att kontinuiteten har förbättrats men att man ännu inte når upp till de nationella riktlinjer som finns.
Målen om att minska sjukskrivningstalen samt att få en effektivare vikariehantering har inte uppnåtts. Tvärtom har sjukskrivningar ökat. Om detta hänger ihop med ökad tjänstgöringsgrad är oklart.
Utvärderingen har gjorts av ett externt företag som i sin rapport kommer med ett antal förbättringsförslag. Ett av dem handlar om att öka antalet fast anställda i vikariepoolen.