5 000 Eskilstunabor hos inkasso – på bara en månad

Eskilstuna återfinns på femteplats i landet över kommuner där flest andel invånare fått ett inkassokrav under april månad.
– Eskilstuna är en kommun där många är hos kronofogden, säger Björn Sundkvist, som jobbar med budget- och skuldsanering på kommunen.

Eskilstuna2025-05-27 15:52

– Skuldsättningen ser inte likadant ut i hela Sverige och vissa orter har större problem med dåliga betalare än andra, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande för branschorganisationen Svensk Inkasso, som sammanställer statistik över inkassokrav.

Den visar att antalet obetalda fakturor minskar i landet i stort. Under april ställdes 12 procent färre inkassokrav jämfört med samma tidsperiod året före. Samtidigt fortsätter de långvariga skulderna – som blivit obetalda – att öka. 

Och i Eskilstuna är siffrorna bland de högsta i landet. Bara under april fick 4,9 procent av stadens invånare ett inkassokrav.

Laila-Marit Sandberg, konsumentrådgivare på Eskilstuna Kommun, tror att dagens konsumtionsmönster bidrar till att allt fler hamnar i skulder.

– Det är svårt och komplext att vara konsument idag, mer än någonsin. Vi blir uppvaktade utifrån de spår vi lämnar efter oss. Vi får riktad reklam och påverkas att konsumera.

Vidare förklarar Sandberg att det är många som hamnar i oönskade avtal, ibland efter rena fulsälj. 

– Man får passa sig för hur man tecknar avtal, säger hon.

Kommunen erbjuder serviceinsatser till invånare som hamnat i ekonomiskt trångmål. Där arbetar Björn Sundkvist, som en av budget- och skuldrådgivarna.

Enligt honom är överkonsumtion inte alltid problemet, det är oftare en konsekvens av livshändelser – som arbetslöshet, långtidssjukskrivning eller skilsmässa – som gör att individer får skuldproblem. Ett annat problem Sundkvist kan se är att det finns många aktörer på marknaden som lånar ut pengar och att det är enkelt att låna av dem.

Att ha en egen budget och att skapa en buffert i form av ett sparande är de viktigaste råden, enligt Björn Sundqvists, för att få kontroll över sin ekonomi.

– Men tanke på prisökningarna den senaste tiden behöver alla hushåll, stora som små, ha en budget så man har en översyn och kan se att ekonomin är i balans. Hyran är den enskilt viktigaste utgiften man har - så att man har någonstans att bo. Sen kommer el och mat. Skapar man en buffert och sparar kan man skippa snabblån med dyra räntor, säger Björn Sundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!