Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) konstaterar att det är en stor utmaning för Eskilstuna kommun att barnafödandet minskar samtidigt som antalet äldre ökar, något som leder till att förskolor behöver läggas ner samtidigt som äldreomsorgen måste byggas ut.
– Den här demografiska förändringen slår in med full kraft i Eskilstuna och i andra kommuner. Det måste man se och förstå för det ruskar om allt, säger Jimmy Jansson.
Trots ekonomiska utmaningar inför 2026 innehåller den styrande majoritetens förslag till årsplan inte några stora neddragningar av de kommunala verksamheterna.
Totalt räknar kommunen med att de ska fördela 8,5 miljarder av medborgarnas pengar. Samtidigt planeras investeringar i byggnader och idrottsanläggningar för ungefär en miljard.
Enligt de ekonomiska förutsättningarna har politikerna efter sedvanlig kompensation för bland annat inflation och löneökningar möjlighet att skjuta till 32 miljoner kronor.
– Det är ändå starkt för det är ett tufft läge för Sveriges kommuner och så är det också för Eskilstuna, men vi har kanske kommit igenom den värsta stormen för stunden, säger Jimmy Jansson.
Majoriteten med S och M siktar återigen på ett resultatmål på 2,5 procent. Resultatmålet sänktes för ett par år sedan tillfälligt på grund av skenande pensionskostnader som nu dämpats till följd av att inflationen fallit tillbaka. Jimmy Jansson säger att resultatmålet behövs för att kommunen ska kunna låna pengar till en rimlig ränta för att göra nödvändiga investeringar.
Det blir inte något extra uttag av pengar från de kommunala bolagen nästa år utöver den ordinarie utdelningen på 140 miljoner kronor. För några år sedan mer än fördubblades utdelningskravet till över 400 miljoner kronor för att kompensera för ökade kostnader.
– Nu går vi tillbaks till den mer långsiktiga normala utdelningsnivån, säger Jimmy Jansson.
Kommunfastigheters styrelseordförande Mats Bengtsson sa i mars i år att kommunens utdelningskrav riskerar att krocka med bolagets möjligheter till nödvändigt underhåll. Någon sänkning av det ordinarie utdelningskravet blir det dock inte, enligt Jimmy Jansson.
– Oavsett om företaget är privatägt eller kommunägt så tar ju ägaren en utdelning. I vårt fall hamnar utdelningen rakt in hos ägarna, det vill säga Eskilstunaborna som äger företagen, den går tillbaks till välfärden.
Kfasts nya ägardirektiv innehåller försiktigare formuleringar kring nyproduktion av bostäder.
– Det beror helt enkelt på efterfrågan. Det är inte läge att bygga hyresrätter nu när demografin störtdyker, säger Jimmy Jansson.
Kommunstyrelsens ordförande menar att Eskilstuna påverkas av den stora osäkerhet som finns i omvärlden.
– Väldigt osäkert, väldigt föränderligt, säger Jimmy Jansson och fortsätter.
– Vi kan ha ett Trump-utspel i eftermiddag och så vet vi inte hur världen ser ut efter det.
Jimmy Jansson säger att majoriteten väljer att skjuta till tio miljoner kronor till grundskolan och tre miljoner kronor till särskilda program på gymnasieskolan. Äldreomsorgen tillförs tio miljoner kronor. Sex miljoner kronor läggs på att med hjälp av bland annat artificiell intelligens effektivisera kommunens arbete.
– Medarbetare kan ägna sig åt annat som att ta hand om barn och äldre i stället för pappershantering om man uttrycker sig lite brutalt.
Majoriteten satsar även på att utveckla kolloverksamheten och ett idrottspaket som tidningen tidigare rapporterat om. Enligt förslaget till årsplan lämnas kommunalskatten oförändrad på 22,02 procent.
– Eskilstuna ligger traditionellt lite högre när det gäller skatt. Vi ser också att vi har väldigt stora behov av att göra interna omprioriteringar. Vi lägger ju en 250 miljoner kronor om året mer på sociala insatser än vad vi kanske borde göra även hänsyn tagen till vår socioekonomiska struktur till exempel, säger Jimmy Jansson och fortsätter:
– Det andra är ju att det inte heller är läge för någon sänkning just nu för vi ser behov i skolan och i äldreomsorgen. Då drar vi slutsatsen att vi får ligga kvar på den nivån som vi är på och jobba med de pengar vi har.
Det är kommunfullmäktige som ska fatta det slutgiltiga beslutet om att anta förslaget till årsplan för 2026.