9-årig elev blev felplacerad – i särskola

Den inhyrda skolpsykologen påstod sig kunna peka ut hjärnskador i huvudet på en elev och lät intellektuell funktionsnedsättning stå kvar i ett barns journal – trots att begåvningstesten talade emot diagnosen.
När samtliga fall blivit granskade upptäcktes flertalet brister i mannens utredningar, bland annat hade en nioåring placerats i anpassad skola på felaktiga grunder.
– Det här är mycket allvarligt och vi har också tagit det som hänt på största allvar, säger Thomas Karlsson, nytillträdd grundskolechef i kommunen.

Socialt har det varit bra för eleven där den varit men hen har läst utifrån fel läroplan och det är jätteallvarligt, säger Thomas Karlsson, chef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Socialt har det varit bra för eleven där den varit men hen har läst utifrån fel läroplan och det är jätteallvarligt, säger Thomas Karlsson, chef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-03-30 21:37

Elevhälsan i Eskilstuna har länge saknat tillräckligt med skolpsykologer. I stället har kommunen ofta förlitat sig på att köpa in kompetensen från olika konsulter genom upphandling.

En av dem som tidigare haft ramavtal med kommunen är en psykolog med hemvist i Stockholm. På sin hemsida gör mannen reklam för sig själv genom att lista en lång rad tidigare offentliga uppdragsgivare, däribland Eskilstuna kommun.

Totalt har mannen tagit sig an 13 utredningar i Eskilstuna av barn som varit aktuella för det som tidigare kallades särskola – numera anpassad grundskola. Utredningarna har legat till grund för beslut om vilken läroplan eleverna ska läsa efter.

Ett av fallen rör den felplacerade nioåringen, som i trean genomgick en utredning hos konsultpsykologen och därefter flyttades från vanlig grundskola till den anpassade grundskolan. Först två läsår senare – väcktes frågetecken kring barnets placering.

– Det var i samband med en avstämning i årskurs fem som man upptäckte att eleven presterade bättre än väntat. Då gick man in och tittade på den tidigare utredningen som gjorts och upptäckte att det fanns brister i den och eleven skrevs ut från anpassad skola, helt enkelt, säger Thomas Karlsson och fortsätter:

undefined
Osäkerhet rådde kring vad elevhälsan skulle göra med uppgifterna om bristerna i psykologens utredningar. "Har jag gjort tillräckligt? Eller ska jag göra något mer anser ni?", frågar verksamhetschef Susanna Lind i sin skrivelse till tillsynsmyndigheten Ivo.

– Man får ta med sig att det här rör väldigt komplexa bedömningar, ofta finns det flera samverkande faktorer med i bilden – som tidig ålder eller andra diagnoser som grav autism eller språkstörning – som också kan göra det svårt att bedöma, men här var det tydliga brister i utredningen.

Karsson vill inte gå in närmare på detaljer i ärendet med hänsyn till eleven. Men felen föranledde en större genomlysning under 2024 av samtliga utredningar som beställts av konsultpsykologen. Där påträffades ytterligare felaktigheter. Det konstaterades att tre andra barn – sex, åtta och nio år gamla – påverkats på så sätt att de bedömts fel nivåmässigt inom den anpassade grundskolan.

Verksamhetschefen på elevhälsan, Susanna Lind, vände sig nu till inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med de brister som kommunen uppmärksammat i psykologens arbete.

Hon fick till svar att en vårdgivare inte kan anmäla en annan vårdgivare. Däremot uppmanades hon att lämna ett tips till tillsynsmyndigheten.

I tipset skriver hon om flertalet tillfällen där det framkommit att mannen varit "oproffsig som psykolog".

Bland annat ifrågasätter hon tvärsäkra utlåtanden från psykologen om barns förmågor, som hon menar att han troligen inte haft kunskaper om. Han ska även ha fört medicinska resonemang som en psykolog saknar kompetens att uttala sig om. Hon skriver vidare:

"Det har ofta rört sig om tvärsäkra spekulationer där [psykologen] har sagt att han har kompetensen att uttala sig om huruvida en elev har hjärnskador (samt var i hjärnan skadan sitter, helt baserad på hans egen erfarenhet/tyckanden) eller är felmedicinerad (saker som inte har påpekats av somatisk vård trots att kontakterna finns där)".

Vidare konstaterar Lind att psykologen låtit intellektuell funktionsnedsättning stå kvar som diagnos i en elevs journal, trots att barnet presterat på en genomsnittlig nivå i begåvningstester. Han ska också ha diagnosticerat elever med intellektuell funktionsnedsättning på oklara grunder.

undefined
De felaktiga utredningarna av de fyra barnen skrevs 2020 och 2021. Sedan kommunen gjort om sin upphandling har konsultpsykologen i dag inte längre något avtal med kommunen.

Vidare har mannen betett sig underligt och ställt in möten med "tydligt påhittade skäl":

"Exempelvis att han ska ha krockat med en älg vid flera tillfällen under perioden då han gjorde utredningar åt kommunen", skriver Lind.

När tidningen söker Susanna Lind vill hon inte kommentera ärendet vidare.

– Jag har inget att säga ytterligare mer än det jag redan skrivit. Allt som fanns i utredningarna var inte felaktigt, men bristerna var så pass allvarliga att jag valde att ta kontakten med Ivo, säger hon.

Riskerna med att inte ha egna skolpsykologer anställda har varit kända länge. I elevhälsans patientsäkerhetsberättelse för 2024 står det bland annat:

"Förfarandet med externt inköpta psykologutredningar på bekostnad av anställda psykologer bedöms ha inneburit risker för patientsäkerheten...När psykolog har saknats i elevhälsans bedömningar kring vilka elever som behöver utredning utifrån misstanke om intellektuell funktionsnedsättning har det framför allt funnits en risk att elever missats men också att elever utretts där andra insatser hade varit mer lämpliga".

Under förra året nyanställde så kommunen nio skolpsykologer, varav två i dag arbetar dedikerat mot den anpassade grundskolan. Det här är en mycket positiv utveckling, menar grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S).

– Nu har vi i princip fullt antal psykologer enligt den organisationsplan vi ska ha för elevhälsan. Sedan kan det hända att vi ändå behöver köpa in utredningar i fall då våra egna psykologer inte hinner med.

Hur ser du på det inträffade fallet?

– Jag kan bara beklaga att det har inträffat och vi gör allt vi kan för att det inte ska drabba något mer barn framåt.

– Vi har gjort vad vi kan göra som huvudman. Vi har anmält till Ivo och försökt korrigera det som blivit fel och så har vi valt att inte använda den psykologen något mer. Men det handlar om fel i en upphandlad verksamhet av en legitimerad människa och det är inte vi som är tillsynsmyndighet här.

undefined
"Jag kan bara beklaga att det har inträffat och vi gör allt vi kan för att det inte ska drabba något mer barn framåt", säger Mikael Edlund (S), ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna kommun.

– När ett barn blir felplacerat kan vi inte heller anmäla oss själva till Skolinspektionen utan det måste vårdnadshavarna göra. Och ser vi att det har brustit så uppmanar vi vårdnadshavarna att göra en sådan anmälan.

 Har ni gjort det i det här fallet?

– Jag hoppas det. För vi hade ett annat fall för tre år sedan där det var en elev som var placerad i särskola men inte skulle ha varit det. På den tiden hade vi en annorlunda ordning och efter det har vi ändrat rutinerna, så att fler ögon går igenom och kontrollerar att det inte går fel till – för det här ska inte kunna ske. 

Och ändå har det gjort det igen? 

– Ja, tydligen.

Känner du dig trygg med säkerheten i verksamheten?

– Jag känner mig oerhört mycket tryggare i dag än vad jag gjorde för tre år sedan, det kan jag säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!