På kvällen 24:e februari kommer 29-åringen till Hotell Statt. Han bär på en svart axelremsväska. Därefter vet ingen vart väskan tar vägen.
I det omfattande förundersökningsmaterialet finns ett digert bildmaterial. Övervakningskameror har fångat 29-åringen flera gånger då han kommer och går genom Statts portar under kvällen.
Där syns också hur en vitklädd man kommer utspringande på baksidan av Statt – inifrån gränden vid Nordea. Det är bilder tagna i samma ögonblick som elden flammar upp på Stadshotellet.
Mannen dyker sedan runt hörnet vid banken och fortsätter gatan framåt i riktning mot Gallerian.
Hittar kläder
På baksidan av restaurang Flaneur, på gamla postens lastkaj, hittar polisen så småningom kläder i ett par soptunnor: En keps, vita byxor och en vit tröja.
Kläderna ser ut att vara identiska med de som den vitklädde mannen hade på sig då han flydde från Statt. I en papperskorg vid Nordea hittas dessutom ett par bensinindränkta handskar.
Polisen har dna-undersökt kläderna och det visar sig att spåren matchar med 29-åringens dna och det finns inga spår från andra personer.
– Han har erkänt att det är han som syns på bilderna när han kommer in på Statt, säger Svante Melin på polisens avdelning för grova brott.
Samtidigt har 29-åringen, trots dna-bevisen, nekat till att den flyende – vitklädde – mannen är han.
Polisens teori går ut på att 29-åringen haft med sig de vita kläderna i den svarta axelremsväskan. I samma väska misstänker polis och åklagare att 29-åringen haft dunkar med bensin. Med andra ord ska 29-åringen ha bytt kläder vid attentatet och sedan slängt dessa i soptunnorna utmed flyktvägen.
Många i livsfara
Enligt åtalet utsattes 113 personer för livsfara i samband med branden. Inte bara de boende i hotellet, utan även folk i bostäder i närheten hotades av den explosionsartade elden. Fyra personer rökskadades lindrigt.
De materiella skadorna uppgår till 200 miljoner kronor.
Anledningen till att mordbranden rubriceras som grov är naturligtvis att så många människor hotades till livet. Samt att byggnaden anses ha särskild betydelse.
Det faktum att den låg i ett tätbebyggt område och att elden kunde ha spridit sig till andra byggnader och därmed orsakat skador för mycket stora värden har också spelat in.
I förundersökningen, som omfattar runt 900 sidor, finns 367 olika förhör med vittnen, målsägande och naturligtvis den misstänkte 29-åringen.
Här finns bevis i form av filmer, övervakningsbilder, telefontrafik, dna-analyser, annan teknisk bevisning samt förhör.
Yrkar på utvisning
Åklagaren yrkar på att 29-åringen ska utvisas ur riket och förbjudas att återvända till Sverige. Juridisk expertis som Eskilstuna-Kuriren talat med säger att åklagaren troligtvis kommer yrka på livstids fängelse före utvisningen.
– Det är allt för många människor som riskerat livet för att det ska bli tal om något annat, säger en Eskilstuna-advokat.