– Bostadsbolagen i Eskilstuna kräver att man har en fast inkomst och hur ska man ha hunnit få det när man nyss fått uppehållstillstånd, säger Elias Arousi som arbetar som etableringslots vid Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
En etableringslots hjälper nyanlända invandrare som fått uppehållstillstånd med utbildning, praktik och arbete. En så kallad etableringsplan upprättas vilken ger den nyanlände en statlig inkomst under två års tid. Men för att kunna arbeta eller studera behövs någonstans att bo.
– Det är det stora problemet. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan men det finns inte lägenheter till alla de här personerna, säger Elias Arousi. Vart ska de ta vägen? undrar han.
Bostadsproblematiken ser likadan ut i hela länet. För närvarande finns det omkring 1 700 personer i Sörmland som nyligen fått uppehållstillstånd. I Eskilstuna väntar minst 300 av dem på bostad. De flesta är flyktingar från Syrien och en del kommer från Eritrea. Eskilstuna kommun har ett avtal med Migrationsverket om att varje år hjälpa till att ordna fram bostäder till 15 personer med uppehållstillstånd.
– Det är annars inte kommunens ansvar att fixa fram bostäder. Det är upp till dem som fått uppehållstillstånd att själva söka bostad, säger Rabie Aldeeb, integrationssamordnare vid Eskilstuna kommun.
Enligt uppgift är det bara Kommunfastigheter och möjligtvis något annat bostadsbolag av de drygt 30 som finns i Eskilstuna som godkänner Arbetsförmedlingens etableringsersättning som inkomst.
– Men eftersom det är brist på lägenheter kan det vara svårt även där, säger Rabie Aldeeb.
Bostadsbristen gör att många som får uppehållstillstånd tvingas bo kvar på flyktingförläggningen. Migrationsverket kan också komma med erbjudanden om bostäder men då kan man hamna var som helst i landet.
– Det är mycket svårt att få tag i lägenheter i Eskilstuna och många får bo i andra eller tredje hand eller hos någon kusin eller kompis som har jobb och hyreskontrakt, säger Rabie Aldeeb
Enligt länsstyrelsen bör Sörmlands kommuner få fram bostäder för 900 personer per år. Men de lyckas bara med omkring hundra.
– Vi måste få kommunerna att tillhandahålla så många bostäder som möjligt och där går det inte så bra för Sörmland jämfört med övriga län, säger Lucie Riad, integrationsansvarig på länsstyrelsen i Sörmland till Södermanlands Nyheter.
Jimmy Jansson, (S) kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, är väl medveten om problemen men vill bolla tillbaka frågan till staten.
– Vi bygger för fullt men har inte bostäder så det räcker i Eskilstuna. Kruxet är att det är knökfullt och jag är inte beredd att låta andra som till exempel studenter, par som separerar eller ungdomar som vill flytta hemifrån stå tillbaka för att inte staten kan erbjuda boenden i andra städer där det finns tomma lägenheter. Vi kan tyvärr inte göra mer än vi gör i dag, säger han.