"Alla människor har väl rätt till ett flexibelt liv?"

– Jag kommer att fortsätta strida för mig och alla andra som råkar illa ut på grund av kommunens sätt att tolka lagen. Jag vägrar att planera mina inköp och utevistelser två veckor i förväg.

Eskilstuna2014-04-18 11:00

Kristin Nordström hade hoppats att det skulle hända något positivt med hennes situation efter att Eskilstuna-Kuriren uppmärksammade den för en vecka sedan. Kristin som är synskadad efter en cancersjukdom får inte längre ledsagning av kommunen enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Tjänsten tillhandahålls inte sedan hon fyllt 20 år i vintras, och nu sitter hon bokstavligen fången i sin lägenhet, utan möjlighet att ens ta sig till Icabutiken intill utan hjälp. Hon får förlita sig på att föräldrar och vänner ser till så att hon inte svälter ihjäl.

Kristin är arg och upprörd efter ett nytt samtal med kommunen.

– De fortsätter att säga precis samma sak. Jag tillhör inte personkretsen och är därför inte berättigad till ledsagning. Jag får ansöka om tjänsten via socialtjänstlagen i stället.

Den lösningen, menar Kristin, passar henne inte alls. Systemet bygger på att brukaren bokar ledsagning i god tid i förväg och sedan betalar per timme för tjänsten.

– Jag är 20 år, hur ska jag kunna veta när om två veckor jag blir sugen på något speciellt, vill gå och handla kläder eller åka någonstans? Alla har väl rätt till ett flexibelt liv, jag kan inte ha min tillvaro inrutad på det viset och jag är övertygad om att många med mig känner precis likadant, oavsett ålder.

Att betala 300 kronor i timmen för hjälpen känns som väldigt mycket pengar, konstaterar hon. Även om priset är inkomstbeprövat och hon kanske inte skulle behöva betala så mycket blir det ändå kännbart.

Dessutom, hävdar Kristin Nordström, handlar det om att kunna känna sig trygg. Ledsagning genom socialtjänstlagen sköts av hemtjänsten, vilket betyder att det kan bli olika personer som kommer varje gång. Det här är något många brukare i Eskilstuna klagar på, vet Kristin.

– Jag vill absolut inte ha främmande människor gå och plocka med mina saker i min lägenhet. Jag tycker dessutom att det är rätt viktigt att ledsagare och brukare matchas, men den möjligheten finns inte. Kommunen säger bara att synskadade eller blinda inte automatiskt har rätt till ledsagning, och att de tolkar lagen på detta vis. Men jag förstår inte, varför vill de inte underlätta tillvaron för alla människor?

Kristin Nordström har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. Men Eskilstuna kommun har inte för avsikt att ändra sin uppfattning. Däremot ska barn- och utbildningsförvaltningen och vuxenförvaltningen se över sina kriterier så att regler kring funktionshindrade bedöms mer lika för unga och vuxna.

Eskilstuna-Kuriren har utan framgång sökt Gudrun Luthman på vuxenförvaltningen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om