Att ta ett dopp i ån mitt i stan är inte att rekommendera. Något uttryckligt förbud finns inte i den lokala ordningsstadgan förutom vid slussområdet, men den skiftande vattenkvaliteten och de föroreningar som finns lagrade i bottensedimenten gör ett bad till ett riskfyllt äventyr.
Trots utmaningarna lever drömmen hos många om möjligheten att skapa förutsättningar för ett centralt ställe att bada på. Från politiskt håll har ansatser gjorts tidigare under åren och nu tycks enigheten vara total om att ta reda på vad som krävs för att förverkliga visionen.
Under tisdagens möte i fullmäktige ställde sig samtliga partier bakom en motion från MP om att utreda frågan.
– Vi är jätteglada, vi har drivit den här frågan sedan 2018 och tycker det är härligt att fler tycker att det är lika viktigt som vi, säger partiets gruppledare Marielle Lahti.
Hon ser ån som en stor tillgång som skulle kunna bidra till ökad livskvalitet om den gick att bada i.
– Det skulle skapa mötesplatser för rekreation och umgänge samtidigt som det bidrar till ett mer levande centrum.
Att utreda möjligheten till bad i ån fanns med i den politiska majoritetens 90-punktsprogram efter valet 2018. Vissa studier har gjorts sedan dess men något entydigt resultat har inte presenterats.
– Vi får aldrig ge upp ambitionen att göra ån badbar, sa kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson(S) när tidningen följde upp frågan för ett år sedan.
Enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) blir det nu stadsbyggnadsförvaltningen och miljökontoret som tillsammans ska arbeta med utredningen.
– Vi behöver få fram ett bra underlag över vilka åtgärder som krävs och vad det kommer att kosta. Vi vill också ha svar på vilka alternativa platser som skulle kunna vara aktuella.
En lokalisering uppströms Nybron tror hon kan bli svår.
– Det krävs bättre vattenflöde och då är nog en plats vid Munktellbadet bättre.
En annan vision som lyfts fram är de planer på ett kallbadhus som tidningen skrev om förra året. Initiativet kommer från Eskilstuna Simklubb som hämtat inspiration från andra svenska städer.
– Vi är fortfarande väldigt taggade på ett kallbadhus och har tagit emot mycket positiv respons på idén. Vi är villiga att vara med kommunen och försöka lösa finansieringen, främst genom bidrag och sponsring, säger verksamhetsansvarige Christoffer Andersson.