2008 antogs en nollvision om att inga barn ska vräkas från sitt hem. Men efter flera års nedgång ökar nu antalet vräkta barn. Kronofogden betecknar statistiken över det första halvåret som ett tydligt trendbrott. 231 barn berördes av vräkning under perioden, en uppgång med 23 procent, skriver Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra.
I Eskilstuna rör det sig om tio barn vid totalt fem ärenden, i Strängnäs sex barn vid tre ärenden. Flest fall inträffade i Södertälje där 24 barn vräktes.
En möjlig förklaring till ökningen kan vara att antalet familjer med utländsk bakgrund ökat de senaste åren.
– Vi ser tendensen att fler familjer med utländsk bakgrund blir avhysta än tidigare. Det är en grupp som löper större risk eftersom de inte har samma ekonomiska förutsättningar, har svårare att få arbete och kanske inte vet hur allt fungerar här. Vi ser också kopplingar till segregation och utanförskap, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden till Hem och Hyra.
Kronofogden samarbetar med kommuner och hyresvärdar för att stärka det vräkningsförebyggande arbetet. Viktigast i det arbetet är att hyresvärden reagerar snabbt när hyresinbetalningen är försenade, i stället för att låta skulderna växa. Men också att de sociala myndigheterna agerar.
– Då är det lättare att hitta lösningar än om man väntar tills vi är på väg att verkställa en vräkning, säger Johan Krantz.
I 228 av Sveriges 290 kommuner berördes inga barn av vräkning under det första halvåret 2018.