Efter en olycka går Anita Åkerlund hemma med gips.
– Posten är det enda roliga just nu. Men det har inte kommit något hit till Alberga på en vecka. Det har gått så långt att jag blivit en reklamjunkie. Jag vill bläddra, titta, känna, säger hon.
Anita berättar att hon pratat med sina grannar, som inte heller fått någon leverans. Därför har hon hört av sig till Postnord – men är inte nöjd med bemötandet.
– Det är det gamla vanliga. De beklagar ditten och datten. Jag kan ta att brevbäraren är sjuk en dag, men att vi inte får någon information på så lång tid – det är inte okej.
Hon fortsätter:
– Det blir fullt med problem när man inte kan betala sina räkningar. Tänk på alla julklappar som ska fram. Och nu för tiden kan folk få sina mediciner hemskickade. Man vill ju inte vara med om att inte få sina mediciner i tid.
Göte Svensson, Postnord Sörmlands produktionsområdeschef, är bedrövad över situationen.
– Att det handlar om vecka låter konstigt. Men just nu är det en väldigt tuff period och vi har för tillfället ett läge med kompetensbrist och otroligt hög sjukfrånvaro, säger han.
Han vill nu be om förlåtelse.
– Vårt uppdrag är att levera post varje dag. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt. Det ska inte hända, det får inte hända. Men vissa situatuoner kan man inte förbereda sig på.
Antal hushåll som är drabbade är oklart.
– De som arbetar har sina specifika rutter och är specialiserade på dessa. Men som sagt – vi har hög sjukfrånvaro.
Vad kan ni göra för att sådana här situationer inte ska uppstå?
– Vi har annonser ute för att rekrytera medarbetare. Men det tar tid.
Men ni måste väl kunna informera om att posten inte kommer?
– Ja. Vi skulle kunna gå ut via media. Det har vi också gjort tidigare. Men där kan vi bli bättre.