Förra våren drabbades Hans Andreassons sambo Ann Rundlöf, 67 år, av en hjärntumör som gjorde att hon inte kunde gå själv. För att underlätta behandlingarna ansökte han om ett tillfälligt tillstånd för handikapparkering. Det tog Eskilstuna kommun fyra och en halv månad att avslå ansökan.
I september överklagade Hans Andreasson till länsstyrelsen som efter tre veckor upphävde kommunens beslut och gav paret rätt till ett års tillstånd.
Men kommunens trafikavdelning gav inte upp utan överklagade beslutet hos Transportstyrelsen. Den 4 december fick kommunen rätt. Transportstyrelsens grundar bland annat sin bedömning på "... om den rörelsehindrade, som regelbundet behöver hjälp av föraren, kan vänta vid "målpunkten" och om den rörelsehindrade har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand."
Nu har Hans Andreasson skickat ansökan till den sista instansen som är Förvaltningsrätten.
– Vi fick aldrig några vettiga besked eller förklaringar till varför vår ansökan avslogs. De kunde väl ha kommit hit och sett hur Ann mådde, hur läget var. I breven från kommunen gjorde handläggarna egna läkarbedömningar. De hävdade att det fanns inga problem för Ann att vänta i entrén och att hon visst kunde kalla på hjälp om det skulle hända något. De hade ingen aning om hur situationen egentligen var, säger Hans Andreasson.
Under hela den varma sommaren 2018 strålades Ann Rundlöf varje dag på Mälarsjukhuset och Hans Andreasson kämpade med att plocka ur Ann ur bilen och sedan sätta henne i rullstolen. Parkeringsplatserna, både i parkeringshuset och utanför sjukhuset, har för trånga parkeringsrutor för att få plats med rullstolen.
– Rullstolen måste stå alldeles intill bilen för jag kan inte lyfta henne till den.
Förra sommaren, när en tillfällig parkering hade underlättat som mest, låg ansökan på trafikavdelningens bord utan åtgärd.
– Jag ringde och jagade folk hela sommaren och frågade varför vi inte fick något svar. Det var semesterperiod och ingen kunde svara. I augusti kunde de heller inte svara för då var det så mycket att göra med skolskjutsar. Jag antar att det är väldigt få som får tillstånd, för varje gång vi är på sjukhuset är handikapplatserna lediga.
Hans Andreasson kan inte dölja sin bitterhet och riktar den mot Eskilstuna kommun.
– Kommunen utger sig för att vilja värna skola, vård och omsorg. I detta fall så är det inget som kommunen lyckats uppfylla.
I överklagan till Förvaltningsrätten skriver han bland annat så här:
"Efter mer än 100 besök på Mälarsjukhuset samt ett stort antal akutbesök har brist på en enkel parkering försvårat våra besök och orsakat mycket extra jobb. Det är tråkigt när en kommun kan behandla sina invånare på detta sätt. Om vi inte hade känt att vi har rätt i vår ståndpunkt så hade vi aldrig orkat kämpa så här långt."
Nu får Ann Rundlöf vård i hemmet.
Tomas Bonér, avdelningschef på trafikavdelningen vill inte svara på frågor som berör ett enskilt ärende. Han mejlar: "Även om Eskilstuna-Kuriren kommer in med en fullmakt så förändrar det inte vår inställning" och hänvisar till Transportstyrelsens regler när parkeringstillstånd kan beviljas.: "Om passageraren har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand och dessutom har ett så stort tillsynsbehov att man inte ens kan lämnas ensam medan föraren parkerar fordonet."