Säsongen 2015 blev Eskilstuna kommuns sista helår som ägare av Parken Zoo. I augusti 2016 tog Mimir Capital AB över driften och ägarskapet efter att bolagets värden i form av djurpark, tivoli, camping och bad köpts för en krona. Vid övertagandet var bolaget rensat på skulder och det egna kapitalet som medföljde uppgick till 46 miljoner kronor.
Henry Selenius, nuvarande styrelseordförande i Mimir Capital AB:s dotterbolag Parken Zoo AB, var hoppfull inför övertagandet.
Parken Zoos årliga underskott, -27,7 miljoner kronor år 2014 och -19,8 miljoner kronor 2015, skulle vändas till vinst redan ”inom tre år” uppgav Henry Selenius då.
Under Parken Zoos första verksamhetsår med Mimir som ägare, 2016, förbättrades resultatet med 4,4 miljoner kronor och omsättningen steg med tre miljoner kronor till 63 miljoner kronor.
Resultatet var dock fortsatt negativt, -15,4 miljoner.
2017, Mimirs första helår med full rådighet över verksamheten, kom den stora uppryckningen. Omsättningen minskade visserligen med 3,5 miljoner kronor, jämfört med föregående år. Däremot förbättrades bolagets resultat med hela elva miljoner till -3,8 miljoner kronor.
År tre, 2018, då verksamheten tidigast skulle vara vinstdrivande, enligt Mimirs uttalanden, ökade istället minusresultatet och skrevs till -3,9 miljoner kronor. Orsaken till att resultatet försämrades i fjol var, enligt bolagets årsredovisning, det extremvarma vädret som gjorde att den genomsnittlige besökaren spenderade mindre pengar än 2017.
Besöksmålet då?
Enligt Mimir skulle antalet besökare öka med 30 procent jämfört med de 212 000 personer som räknades in 2015.
För att nå målet skulle besökssiffran behöva öka till 275 000. I fjol kom dock ”bara” 206 000 besökare till Parken Zoo vilket är tre procent färre än 2015. 2016 räknades antalet besökare till 216 000 och 2017 187 000.
I årsredovisningen för 2018 skriver bolaget ingenting om att bolaget ska generera något överskott i år. Däremot står det att förutsättningarna för att fortsatt reducera underskotten 2019 bedöms som goda.
Parken Zoos styrelseordförande Henry Selenius betonar att Mimir Capital AB enbart hade kontroll över Parken Zoo under en begränsad tid 2016, och att resultatet (-15,7 miljoner) därför ”blev som det blev”.
Om man enbart räknar med åren 2016 och 2017 så har bolaget redovisat ett sammanlagt resultat på -7,7 miljoner kronor.
Ni har ännu inte vänt förlust till vinst. Var det svårare än väntat?– Nej, det har inte varit svårare än väntat och 2017 blev ett vettigt år. Vi har stoppat blodflödet i verksamheten men inte lyckats bygga upp något kapital, säger han.
Och besöksmålet?– Vi har inte nått målet och jag tror inte vi gör det i år heller. Det kan ta i storleksordningen tre, fyra år, så kanske 2020. Men låt mig understryka att vi har fått en bra balans i verksamheten.
Har det gått att se vad det kommunala bolaget gjorde för fel som ägare av Parken Zoo?– Det går inte att peka på en sak. Vi har vidtagit 15-20 viktiga åtgärder i verksamheten, bland annat skaffat ett centrallager för mat och dryck. Det var utspritt tidigare och man åkte kors och tvärs och hämtade colaflaskor.
Ser ni fortfarande Parken Zoo som en långsiktig satsning?– Ja, det är ett långsiktigt ägande såvida det inte kommer någon som är väldigt intresserad av att göra något med Parken. Så är det med alla våra bolag, säger Henry Selenius.
Enligt en källa som vill vara anonym ska företrädare för Parken Zoo ha kontaktat ”branschkollegor” ungefär ett år efter övertagandet, för att höra om de var intresserade av att köpa bolaget. Det ska ses i ljuset av vad Henry Selenius sa när affären presenterades i stadshuset 2016.
”Vi har inte som många andra investmentbolag någon uttalad exit om ett, två eller tre år”.
Uppgifterna om att Parken Zoo undersökt köpintresset hos branschkolleger tillbakavisas dock av Henry Selenius.
– Det är inget jag känner till. I ett tidigt skede hade vi diskussioner med Skånes djurpark, men det handlade absolut inte om försäljning. Vi hade också ett besök av ett franskt gäng 2017 och som förmedlades av en våra stora investorer. De ville titta på oss och funderade över om det kunde finnas några synergier. Men det har inte blivit något av det.
Har ni funderat på att skaffa något riktigt dragplåster i stil med Kolmårdens Bamseland?– Nej, vi har redan våra signaturdjur i röda pandan (Wilma) och jätteuttern (Morris), ungefär som Liseberg har kaninen.
Pandan och uttern känns kanske inte lika heta som Bamse?– De är faktiskt väldigt uppskattade bland våra besökare.