Det Gamla Tryckeriet är ett gammalt boktryckerimuseum där det finns flera hundra år gamla tryckerimaskiner. Där kan man se hur det gick till att sätta lösa blytyper och trycka för hand.
För några år sedan instiftade Det gamla tryckeriet Boktryckets dag. Den infaller den fjärde lördagen i oktober varje år. I år firar man lite extra eftersom tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år.
– Lite förenklat skulle man kunna säga att det såg ut så här på Gutenbergs tid, säger Olof Davies.
Vi träffar honom när i ett hörn där han står och sorterar blytyper i ett kast – en trälåda där varje tecken har ett eget fack i en fastställd ordning. Den oinvigde behöver ett schema för att hitta rätt. Men bland typograferna på blytiden satt det i ryggmärgen.
Olof Davies arbetade som typograf under blytiden och även när nyare teknik kom in i bilden.
Han visar hur typerna placeras i en sätthake. Eskilstuna-Kurirens reporter får prova på.
– Med fingret känner du skåran på typen, då vet du att du placerat den rätt, säger Olov Davies.
M A R I E... Det tog en stund att hitta bokstäverna. För få texten i mitten använder fyller man på med spatier – mellanslag skulle man väl kunna kalla det. Därefter placeras bokstäverna i tryckpressen som är helt mekanisk. Man fäller ner en spak, och sedan upp igen. Och vips... trycksaken, i det här fallet ett kort, är klar.
I Det gamla tryckeriet träffar vi också Rolf Pettersson som för många år sedan jobbade som typograf på Eskilstuna-Kuriren.
– Jag har till och med spelat tennis med Selander berättar.
Ett av Det gamla tryckeriets mål är att "ge insikt om vilken betydelse tryckkonsten haft för vårt moderna samhälles utveckling". Ett annat att "bevara och vårda gammal grafisk utrustning och utbilda personer som kan hantera den.
Det senare är lite knepigt. De flesta besökarna denna lördag tillhör den äldre generationen. Men de bjöds på ett gediget program. Teatertid Nu! uppförde en rad små teaterstycken. De fick möjlighet att se maskinerna i full gång och sätta och trycka i dem.
Det bjöds också på föreläsningar. Bland annat talade Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson.
– Yttrande- och tryckfrihet är ett bärande fundament i ett demokratiskt samhälle, löd hans budskap.