Hittills i år har 28 elever stängts av från Eskilstunas kommunala gymnasieskolor. Det är tre gånger så många som förra året då totalt 10 elever stängdes av under kortare perioder.
Tidigare var avstängningar betydligt ovanligare: 2012 en elev, 2013 en elev och 2014 tre elever.
Bråk, kränkningar, misshandel och hot är en den vanligaste orsaken till att elever stängs av från gymnasiet. Droger är också en återkommande anledning. Även sexuellt ofredande och fusk har förekommit.
Fördelningen mellan de tre kommunala gymnasieskolorna är relativt jämn.
Avstängningar på upp till två veckor kan rektor besluta om enligt skollagen. För längre tid krävs politiskt beslut. Hittills i år har det gjorts i fem fall. Dessa elever har stängts av från skolan mellan tre månader och över ett år.
Vad den kraftiga ökningen beror på är oklart. Olika personer ger olika svar.
– Vi har blivit tydligare med att misshandel och droger inte hör hemma i skolan, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Sådant beteende accepteras inte. Alla elever och lärare har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Kanske har vi blivit bättre på att använda de verktyg vi har för att åstadkomma det.
I den nya skollagen från 2010 har skrivningarna kring trygghet, arbetsro och rektors möjlighet att ingripa blivit tydligare.
Leif Sköldberg är rektor på Rinmangymnasiet som har haft en orolig inledning på läsåret. Sedan skolstarten har sex elever stängts av, tre av dem för längre tid.
– Det är möjligt att vi har börjat använda det här verktyget mer, att vi helt enkelt tillämpar det här med trygghet och studiero lite tuffare och striktare än vi gjort tidigare. Samtidigt tar det ju ett tag innan en ny lag slår igenom och man får rutiner kring det.
– Jag tycker inte att våldet i skolan har ökat, inte alls. För tio år sedan hade vi en del konflikter mellan olika etniska grupper. Det är det väldigt lite av nu. Vi har en mångkulturell skola.
Jens Axdorph, rektor på Rekarnegymnasiet, och Halina Sundqvist, rektor på S:t Eskil, säger att de helt enkelt följer lagen och alltid har gjort.
– Men det är klart att en skärpning av lagen får genomslag, säger Jens Axdorph. Däremot finns det inget uttalat att vi ska markera tydligare på något sätt.
– Möjligen ingriper vi tidigare nu, säger Halina Sundqvist.
Även kommunens gymnasiechef Karin Holmberg Lundin framhåller att ökningen av antalet avstängningar inte beror på tuffare tillämpning av lagen.
– Vad ökningen beror på har jag ingen bra förklaring på, säger hon. Man kan hoppas att det handlar om tillfälliga händelser och att vi snart får tillbaka lugnet.