Antalet elcyklar ökar – jämn könsfördelning

Drygt hälften av alla som har köpt en elcykel använder den i stället för att ta bilen till jobbet, visar Naturvårdsverkets senaste sammanställning.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2019-09-11 04:15

En webbenkät med svar från cirka 3 500 elcyklister (och mottagare av premien för elcykel) visar bland annat vem och varför folk köper en elcykel.

Elfordonspremien var en del av regeringens satsning på klimat och miljö i budgeten för 2018. Målet med premien var att förbättra förutsättningarna att transportera sig klimatvänligt genom att ge en premie till privatpersoner för inköp av eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och utombordsmotorer. Sammanlagt kunde privatpersoner få ersättning för 25 procent av inköpspriset på ett elfordon eller maximalt 10 000 kronor.

De vanligaste motiven till att personer har köpt en elcykel är minskad ansträngning/ökad bekvämlighet, miljöintresse, ökad möjlighet att nå olika platser, samt en önskan om ökad fysisk aktivitet. Det minst viktiga motivet är att spara tid.

Kvicksundsbon Per-Eric Brunström kommer hojandes i centrum och han har hittat den bästa kombinationen för att ta sig till jobbet.

– Jag hade bestämt mig för att aldrig cykla mer, men sen hittade jag den här. Jag tar bilen från hemmet i Kvicksund till utkanten av stan där jag parkerar gratis, sen tar jag cykeln vidare in till centrum. Det är dyra parkeringsavgifter och svårt att hitta en vettig plats här. Jag har haft den i cirka tre veckor, började med den efter semestern. Den är ihopfällbar och går lätt ner i bagageluckan.

Ungefär hälften av elcyklingen ersätter resor som annars skulle ha utförts med bil, och den andra hälften ersätter andra färdsätt, som till exempel kollektivtrafik, vanlig cykel och gång.

Det är en jämn könsfördelning bland dem som har köpt en elcykel, 52 procent män och 48 kvinnor. De flesta köparna har generellt sett högre utbildning, högre inkomst samt betydligt bättre självrapporterad hälsa än motsvarande åldersgrupper inom riket i stort.

Män med relativt hög inkomst anser generellt sett att teknik­intresse är ett viktigare motiv jämfört med kvinnor och personer med lägre inkomst. Kvinnor och personer med relativt låg inkomst motiveras i stället av en önskan om en större möjlighet att nå olika platser. Miljöintresse är också ett viktigare motiv för kvinnor än män.

Mattias Kjellkvist arbetar som enhetschef på Eskilstuna kommun och vi stöter på honom på Fristadstorget när han kommer farandes på en elcykel.

– Jag har lånat den här på jobbet. Förr hade vi vanliga cyklar eller bilar, det här tar bort behovet av bil i tjänst, i alla fall för mig. Jag är faktiskt positivt överraskad över hur bra den fungerar. Det blir nog ett par gånger i veckan som jag använder en elcykel.

Enligt Naturvårdsverkets sammanställning leder elcykelanvändning till minskade utsläpp av växthusgaser, ökad fysisk aktivitet och sannolikt till en minskad förekomst av hälsofarliga partiklar och buller. Troligtvis leder det även till en ökning i antalet trafikolyckor.

Nettoeffekten på den genomsnittlige elcyklistens hälsa är ändå med största sannolikhet positiv. Det är något mer oklart hur elcykling påverkar medtrafikanternas hälsa. Å ena sidan blir det mindre avgaser, partiklar och buller men å andra sidan ökar den troligtvis medtrafikanternas olycksrisk.

Under perioden 1 september 2017 till 31 augusti 2018 såldes 532 800 cyklar, av dessa var 103 000 elcyklar. Under 2018 delades 411 miljoner kronor ut i bidrag, av de gick 368 miljoner till cirka 89 000 elcykelköpare. Flest bidrag gick till personer i åldern 60 till 70 år, drygt 24 procent. 2 039 utbetalningar gjordes i Södermanland på totalt 8,4 miljoner kronor. Elfordonspremien togs bort 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om