Arbetslösa akademiker hoppas på nya jobb

Antalet arbetslösa akademiker ökar, särskilt i Sörmland. På arbetsmarknadsprogrammen Korta Vägen och Akademikertrainee i Eskilstuna tänds nytt hopp för arbetslösa.

Eskilstuna2014-04-27 20:26

I december förra året var 73 000 akademiker arbetslösa i Sverige. Antalet har ökat med 48 procent sedan 2006. Den viktigaste förklaringen är att det i dag utexamineras fler akademiker än tidigare, enligt Mikael Persson, vd på utbildningsföretaget Academicum.

– Förr så fanns Lunds universitet, Uppsala universitet, Chalmers och några ytterligare universitet och högskolor. Sen har det skett en revolution så att det är många universitet som utexaminerar akademiker.

I Sörmland var 1 900 akademiker arbetslösa i december förra året. Det är en ökning med 72 procent jämfört med 2006.

– Vi tycker att arbetslösheten bland akademiker är onödigt hög. De har ju bra utbildning, mycket kunskaper och det behövs ju ingenjörer och andra akademiker på arbetsmarknaden, säger Anders Hüller vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

På uppdrag av arbetsförmedlingen anordnar Academicum i samarbete med Folkuniversitetet och Uppsala universitet bland annat en utbildning som kallas Korta vägen för arbetslösa, utomnordiska akademiker i Eskilstuna.

En av deltagarna på utbildningen är Noas Moshahde. Hon är utbildad ekonom och arbetade som revisor på en bank i Irak innan hon kom till Sverige för sex år sedan.

– Jag hoppas få jobb som revisor. Det är jättesvårt att få jobb. De väljer en person som pratar jättebra svenska, säger hon.

Korta vägen pågår 26 veckor och innehåller bland annat karriärcoachning, undervisning i svenska och praktik.

– Jag tycker det är jättebra att lära mig svenska. Jag har jättebra lärare som alltid hjälper oss. Jag hoppas vi hittar till en praktik eller att få jobb, säger Noas Moshahde.

Academicum anordnar även arbetsmarknadsprogrammet Akademikertrainee i Eskilstuna som bland annat innehåller karriärutbildning och CV-skrivning. I utbildningen ingår också traineetjänstgöring där akademikern arbetar på en arbetsplats med stöd av en handledare.

– Just nu har vi 14 deltagare på Korta vägen och sju stycken på Akademikertrainee, berättar Malin Lindström, projektledare i Eskilstuna.

Academicum har förutom i Eskilstuna även verksamhet i Uppsala, Stockholm, Lund, Malmö, Göteborg, Västerås och Karlstad. 70 procent av de personer som genomgått Akademikertrainee och 34 procent av de som genomgått Korta vägen har fått jobb.

– Vi tycker det funkar bra, säger Anders Hüller vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Han vill göra företag uppmärksamma på den kompetens som finns.

– Kompetensen finns på närmare håll än man tror många gånger, och det är inte alltid så svårt heller att anpassa de här personerna till de olika företagens behov och förutsättningar.

Enligt Mikael Persson, vd för Academicum behövs riktade insatser just för akademiker.

– Det är viktigt att universitet designar sina program så att de matchar konkreta behov. Det är också viktigt att universiteten bygger ut sina karriärcentra, säger han och fortsätter:

– Sen är det också viktigt att en nyexaminerad akademiker som kommer ut snabbt får hjälp. Den personen behöver hjälp att få kontakt med arbetsgivare.

För akademiker som jobbat en tid och blivit arbetslösa är coachning ett bättre alternativ, enligt Mikael Persson. Han tycker att det behövs en särskild akademikerförmedling.

– Akademikerförmedlingen bör antingen vara fristående eller vara en del av arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen jobbar i dag i princip med ganska generella åtgärder, men vi behöver speciella åtgärder för akademiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om