Hög efterfrågan på arbetskraft trots skakiga tider

Trots mörka moln på konjunkturhimlen ser arbetsmarknadsläget i Eskilstuna ljusare ut än på länge. På måndagen annonserades drygt 1 400 lediga jobb i kommunen hos Arbetsförmedlingen.

Jesper Schönbeck är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping.

Jesper Schönbeck är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping.

Foto: Jens Alvin/Privat

Eskilstuna2022-07-26 11:46

Arbetslösheten fortsätter att falla – för Sörmlands del, lite trögare och från höga nivåer.

– Det går åt rätt håll för hela länet men då ska man komma ihåg att Sörmland har högst arbetslöshet i hela landet, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

I juli låg arbetslösheten för riket på 6,6 procent – i Sörmland var motsvarande siffra 9,1 procent, en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

– Det var redan innan pandemin oroande att länet hade en så pass hög arbetslöshet och nu ser vi att även återhämtningen går långsammare än den för rikssnittet.

I Eskilstuna och Flen låg arbetslösheten på 11,8 respektive 11,9 procent i juli – i Trosa på 3,7 procent.

– Oxelösund och Gnesta är de enda kommunerna som har snabbare återhämtning än rikssnittet och vi ser en stor efterfrågan på arbetskraft inom hälsa och sjukvård, it, samt yrken inom transportbranschen. Det är sektorer som också har ett starkt behov av lokal arbetskraft.

Enligt Jesper Schönbeck ligger den stora utmaningen i att få dem som står långt från arbetsmarknaden i sysselsättning.

– Det är något vi försöker stimulera med bland annat vuxenutbildningar och genom att erbjuda studier i yrkessvenska.

– De senaste åren har vi haft möjlighet att hänvisa till reguljära studier, det innebär att vi både kan ställa krav och bereda vägen för en arbetssökande.

Jesper Schönbeck trycker på vikten av att behärska språket, något som fick en tillbakagång för många förstagångsjobbare som förlorade sitt arbete i samband med pandemin.

– Incitamentet att prata svenska minskar då man inte har ett arbete att gå till. För den här gruppen har det blivit lite "tillbaka till ruta ett".

Utbildning i yrkessvenska, på mellan tre till sex månader, erbjuds i hela länet och med åtgärden hoppas myndigheten att fler ska bli spelbara för arbete.

– Länet har en stor obalans på arbetsmarknaden, då vi både har en stor grupp som står utan sysselsättning samtidigt som företag har svårt att hitta personal.

Vilka yrken har en ljus framtid på sikt?

– Förutom de redan nämnda kommer det att behövas fler lärare. Byggbranschen har också stor efterfrågan på arbetskraft och där har på tok för få utbildat sig. Vi ser även en återindustrialisering och de som utbildar sig till svetsare och CNC-operatörer går ofta snabbt ut i sysselsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!