I annonserna saknas namnen, men bilder och beskrivningar leder till centrumnära restauranger i Eskilstuna. Några av försäljningsobjekten är Asieninspirerade och en av dem är en hamburgerrestaurang i centralt trippel A-läge.
Dock är ägarna till Tingsgården, Casa Nostra och Spice n rice öppna med att verksamheterna är till salu.
– Det har blivit tuffare tider för Eskilstuna centrum, främst minskad handel och problem med parkeringsplatser, säger Andy Tran, delägare i Spice n rice.
– Detta drabbar de flesta restaurangerna i centrum, en kollega till mig har tappat 30 procent av sin försäljning under senaste åren.
Varför ligger Spice n rice ute för försäljning?
– Hade vi kunnat behålla namnet så hade vi fortsatt. Nu har kedjan andra planer och har valt att avsluta samarbetet med oss, de vill driva sina egna restauranger och inte ha franchisetagare längre. Om vi inte säljer restaurangen så måste vi byta namn och göra om allt, det är väldigt tidskrävande. Speciellt då vi även jobbar för fullt med vår nya restaurang Kin Kitchen på Fristadstorget som vi beräknar öppna om ett par månader.
Går restaurangen bra?
– Jag och min bror Xuong Tran öppnade 2010 och första åren gick vi back 400 000 kronor. Sen gick vi med i kedjan Spice n rice 2013 och lyckades hitta rätt målgrupp och då vände allt. Vi har sedan dess gått bra hela tiden och har fina siffror i vårt bokslut, men det är få förunnat här i Eskilstuna.
Vad säger du överlag om restaurangverksamheten i Eskilstuna?
– Säljer man efter ett halvår har man inte förberett sig tillräckligt. Man behöver en bra plan och vara förberedd på att man kan gå back under en längre tid. Det handlar egentligen inte om marknaden, mer om personen bakom företaget. Det är viktigt att man vet hur man driver en restaurangverksamhet och hur man lockar rätt målgrupp till sin rörelse. Vi är ett bra exempel, vi har lyckats bra trots omgörningen i centrum.
Är restaurangägare överlag oroliga?
– Jag har jobbat inom restaurangbranschen i Eskilstuna i 13-14 år och känner många här. Just nu är det många som pratar om omsättningen och flera har drabbats hårt den senaste tiden. Jag känner till flera lokala restauranger som vill sälja men som inte har någon annons ute.
Är det någon skillnad på att äga en restaurang i dag jämfört med för fem år sedan?
– I dag är det svårt att få tillbaka pengarna man investerat i en restaurang i Eskilstuna, det är vad jag allmänt kan säga. Förr kunde man starta en verksamhet och sälja den dyrt lite senare, så är det inte nu.
Har ni märkt någon skillnad på försäljningen under de senaste månaderna?
– I augusti har vi haft i stort sett samma försäljning som året innan. Vi har dock minskat intäkterna under luncherna men ökat på kvällarna i stället, det är nog den största skillnaden.
Tidningen har sökt flera av mäklarna som ansvarar för försäljningen av de ej namngivna restaurangerna. Ett par vill inte svara och två hänvisar till sekretessavtal med säljaren. Efter att tidningen varit i kontakt med en av mäklarna försvinner annonsen från Blocket inom en timme.
Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån har lunch- och kvällsrestaurangerna minus 0,9 procent i värde och minus 3,9 i volym över andra kvartalet 2019. Det är första gången på över tio år som lunch- och kvällsrestaurangernas värde har hamnat på minus, jämfört med samma kvartal föregående år.