Stänger anrika kiosken – för att bli truckförare: ”Jättejobbigt”

För två år sedan slutade Bachar Homsi, 29, sitt jobb som truckförare för att ta över den anrika Hållstakiosken. 
Livet som egenföretagare blev dock övermäktigt och den sista mars stänger han kiosken och går tillbaka till sitt gamla jobb. 
– Jag måste ha mer fritid med familj och vänner, säger han. 

Bachar Homsi, 29, framför Hållstakiosken.

Bachar Homsi, 29, framför Hållstakiosken.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2025-03-25 06:02

Hållstakiosken med anor från 1940-talet stänger den 31 mars. Hållstabor som är godissugna eller vill ha rök eller snus hänvisas då till Coop i Skogstorp. 

Kiosken drivs sedan 2023 av Bachar Homsi som flyttade till Hållsta 2020. Han jobbade då som truckförare. När han hade privata ärenden med paket till kiosken i Hållsta fick han kontakt med den dåvarande ägaren som ville trappa ner och övertygade Bachar Homsi att ta över. Han sa upp sig från truckförarjobbet och blev egenföretagare. Han tog banklån för att kunna ta över kiosken. 

Hållstakiosken grundades på 1940-talet av stationskarlen Karl Nyström. Han startade kiosken efter att han gått i pension från TGOJ. Från 1987 drev kiosken många år av Birgitta Johansson och Gunlis Sällström. 

Hållstakiosken var under lång tid något av en samlingsplats för ortens barn. Den har fyllt en social funktion där stammisar fått en pratstund med personalen. Sommargäster har ända till nutid varit viktiga kunder. 

undefined
Hållstakiosken på 1940-talet.

Det har dock blivit alltmer utmanande att driva kiosken. Redan 1998 sa Gunlis Sällström i en intervju att mycket förändrats sedan de startade. 

– Då fanns inga stormarknader i stan så det var till kiosken man gick för att köpa chips och läsk till helgen, sa hon bland annat. 

Bachar Homsi fick i början hjälp av sin sambo och bror i kiosken. Sedan dess har hans sambo påbörjat en utbildning och hans bror utvandrat vilket gör att de inte kan stötta i kiosken längre. 

Han tycker det är jobbigt att inte kunna vara ledig. Han kan inte ha stängt på grund av kiosken har postservice som han måste sköta. 

Han säger att kioskens ekonomi är okej, men att det kan variera mycket från månad till månad. Vissa månader går bra, andra dåligt. 

– På sommaren är det mycket att göra. På vintern dåligt. 

En sommarmånad kan försäljningen uppgå till mellan 80 000 kronor och 85 000 kronor. En vintermånad kan den ligga på 45 000 kronor till 50 000 kronor. Han vinst brukar variera mellan att ligga en bit över eller under 20 000 kronor. 

undefined
Bachar Homsi har blandade känslor inför att stänga kiosken och börja jobba som truckförare igen.

Han säger att han inte har kunnat vara ledig så mycket som han skulle ha behövt. 

– Det är jättejobbigt. Jag kan inte anställa någon. Revisorn har sagt att jag inte kan anställa. 

– Jag måste har mer ledigt. Jag måste ha mer fritid med familj och vänner. 

– Jag betalar hyra och lån. När jag köpte kiosken tog jag lån. 7 000 i månaden bara för lån. 

När hans gamla arbetsgivare erbjöd honom att komma tillbaka till jobbet som truckförare nappade han därför. 

– Nu vet jag att jag har 25 000 i månaden säkert. 

Han meddelade sitt beslut att stänga kiosken på social medier den 14 mars. Han har även anmält till kommunen att livsmedelsverksamheten upphör den 31 mars. Han har postservice med DHL, UPS och Bring. 

– Jag har sagt upp posten. 

Han har blandade känslor inför att sluta driva kiosken och bli anställd igen. Han tycker det var ett jobbigt beslut att fatta. 

– Tyvärr. Jag tycker inte om det. Det var jättefint att driva kiosk. 

Han säger att hyresvärden varit förstående och vill hitta en lösning där någon annan tar över kiosken och köper Bachar Homis utrustning så att han kan få tillbaka lite av pengarna som han har investerat. Hyresvärden söker enligt Bachar Homis efter någon annan som kan ta över kiosken och kanske öppna den igen om några månader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!