Nytt bakslag för skorstensrivarna

Mark- och miljödomstolen avslår bostadsrättsföreningen Tunafors överklagan om kravet på att bygga upp den rivna fabriksskorstenen. "Vi kommer gå vidare till högsta instans", säger föreningens ordförande Stefan Larsson.

Stadsbyggnadsnämndens krav att den rivna skorstenen ska byggas upp igen ligger fast. Det slår mark- och miljödomstolen fast, ett beslut som bostadsrättsföreningen Tunafors kommer att överklaga.

Stadsbyggnadsnämndens krav att den rivna skorstenen ska byggas upp igen ligger fast. Det slår mark- och miljödomstolen fast, ett beslut som bostadsrättsföreningen Tunafors kommer att överklaga.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2023-02-10 18:47

Det uppmärksammade fallet med den q-märkta skorstenen som bostadsrättsföreningen Tunafors lät riva utan lov i oktober 2020 har lett till två parallella juridiska processer.

Det handlar dels om den sanktionsavgift (böter) på 114 240 kronor som stadsbyggnadsnämnden beslutat att föreningen ska betala, dels om kravet på återuppbyggnad. I fallet med avgiften fick föreningen i början av januari för första gången ett positivt besked i den rättsliga resa man gett sig ut på då Mark- och miljööverdomstolen meddelade att man beviljar prövningstillstånd.

– Det är ett ljus i mörkret, helt klart. Vi är förvisso luttrade men visst är det ett positivt besked, sade föreningens ordförande Stefan Larsson då.

undefined
Bostadsrättsföreningen lät riva skorstenen utan lov då man ansåg att den utgjorde en akut säkerhetsrisk.

I fallet med kravet på återuppbyggnad finns dock ingen ljusning sett från föreningens håll. I september förra året slog länsstyrelsen fast att stadsbyggnadsnämndens föreläggande ska gälla. Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen i Nacka som under torsdagen meddelade att man avslår föreningens överklagan.

Domstolen anser det vara klarlagt att skorstenen hade mycket höga kulturvärden och gör bedömningen att ett återuppförande ”inte kan anses vara oproportionerligt i förhållande till föreningens enskilda intressen”.

Bostadsrättsföreningen har under hela processen hävdat att rivningen var nödvändig på grund av akut rasrisk där intilliggande byggnader och människors liv och hälsa stod på spel. Domstolen menar dock att behovet av att riva skorstenen av säkerhetsskäl inte påverkar rättens bedömning och tillägger att risken för skada hade kunnat undvikas genom skyddsåtgärder.

undefined
Så här såg det ut när skorstenen revs i oktober 2020.

Föreningen får inte heller gehör för sitt andrahandsyrkande om att slippa betala 25 000 kronor i månaden i löpande vite om man inte hinner bygga upp skorstenen inom de 18 månader som beslutet stipulerar.

– Vi kommer att överklaga domen till högsta instans och hoppar naturligtvis att Mark- och miljööverdomstolen ska ge prövningstillstånd även i det här fallet, säger Stefan Larsson som inte vill ge några mer utförliga kommentarer då han inte hunnit läsa domen.

Enligt en offert föreningen fått in kommer en återuppbyggd skorsten kosta minst 1,5 miljoner kronor. Tillsammans med de tidigare kostnaderna för rivning skulle det innebära att de 77 hushållen får betala över 26 000 kronor vardera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!